Čez slaba dva tedna bo na knjižne police v ZDA prišla avtobiografija košarkarskega zvezdnika O'Neila z naslovom Moja zgodba. Ameriški novinarji so imeli priložnost videti del knjige, največ zanimanja pa je pričakovano požel del, ki opisuje spore z Bryantom, ki je bil v začetku prejšnjega desetletja še soigralec z O'Neilom pri Lakersih, kjer sta skupaj trikrat zapored (2000-2002) postala tudi prvaka lige NBA.

“Bil je začetek sezone v letu 2003. Bil sem na trnih, ker nisem dobil ponudbe za podaljšanje pogodbe z Lakersi, Kobe pa je bil prav tako zelo nervozen, ker mu je grozilo, da bo zaradi seks škandala s sobarico v Koloradu celo pristal v zaporu. Vodstvo kluba in trenerji so naju je pozvali na sestanek, kjer so nama zabičali, da je bilo prerekanja dovolj in da naj najinih sporov ne nosiva več v javnost, drugače bova kaznovana. Phil Jackson je imel vsega dovolj, nič manj pa to ni motilo niti Karla Malona in Garyja Paytona,“ je začetek povzetka takratnega zanimivega dogajanja v Los Angelesu iz Shaqovih ust.

Kobe: "Shaq je debel in izven forme"

“In kaj je storil Kobe? Takoj po sestanku je odšel do znanega TV komentatorja Jima Grayja in mu v intervjuju povedal, da sem za vse težave kriv jaz. Da sem debel in izven forme in da namerno 'vlečem' svojo poškodbo prsta na nogi, poškodba pa naj sploh ne bi bila tako huda (saj ne, da je končala mojo kariero …). Obsodil me je še, da vodstvo kluba izsiljujem za podaljšanje bogate pogodbe, medtem ko sta dva igralca iz hiše slavnih (Payton in Malone) pri nas igrala praktično zastonj. No, ko sem gledal ta intervju doma, sem mislil, da me bo razneslo. Par ur pred tem sva obljubila, da je konec te drame, on pa potem stori nekaj takega. To je zame pomenilo konec premirja in soigralcem sem takoj povedal, da ga bom 'ubil',“ nadaljuje Shaq.

Novo soočenje sprtih velikanov je sledilo že na naslednjem treningu. “Kobe je prišel čisto do mene in mi v obraz dejal, da sem mu vedno govoril, da sem njegov veliki brat in da bi zanj storil vse, a ko je zašel v težave v primeru iz Kolorada, naj ga ne bi nikoli poklical. To ni res, seveda sem ga klical. … In tukaj smo bili, vsi presenečeni, kajti Kobe je bil užaljen, ker ga v težkih trenutkih bojda nismo podpirali. A to je bilo za vse nas nekaj novega. Nisem si mislil, da ga je kdaj kaj brigalo za nas, v kateremkoli pogledu, sedaj pa mi je potožil, zakaj ga nisem javno podprl, saj naj bi bil njegov prijatelj.“

Brian Shaw: "Kobe, mi te sploh ne poznamo"

Užaljenega Bryanta je nato na realna tla postavil soigralec Brian Shaw, ki je pristopil k sprti dvojici in dejal: “Kobe, zakaj si pričakoval kaj takega? Shaq je imel nešteto zabav, na katere te je vedno povabil, a te nikoli ni bilo. Na vseh gostovanjih te povabimo na skupno večerjo, pa nikoli nočeš z nami. Shaq te je povabil tudi na svojo poroko, a tudi tam te ni bilo. Potem si se poročil ti in na poroko nisi povabil nikogar od nas. Sedaj pa tukaj cmeriš v središču pozornosti in od nas ves čustven pričakuješ, da te bomo javno podpirali? Poglej, mi te sploh ne poznamo, kako naj te potem podpiramo?“

Vsa situacija se je začela umirjati, ko je Shaq pogledal Kobeja in mu dejal: “Še enkrat stori nekaj takega, kot je bil tisti intervju z Grayjem, pa te bom ubil!“ Kobe je na to le skomignil z rameni in dejal: “Karkoli, ti že veš.“ O'Neil se od takrat naprej ni več ukvarjal s Kobejem, po sezoni pa je prestopil v Miami Heat, kjer je leta 2006 osvojil še četrti naslov prvaka, Bryant pa še vedno ostaja v Los Angelesu, kjer je prvak postal še dvakrat.

Še dve zanimivi anekdoti o Bryantu

Shaq še pove, da je Bryant že kot mladenič napovedoval, da ga čaka točno takšna usoda, kot jo je kasneje dočakal. “Sedela sva na avtobusu, ko mi je dejal:'Postal bom najboljši strelec Lakersov, osvojil bom vsaj pet šampionskih prstanov in postal bom najboljši igralec v NBA.' Shaq se mu je le zasmejal in si mislil svoje, Kobe pa ga je povsem resno pogledal in dejal, da bo postal Will Smith lige NBA.

O značaju Bryanta veliko pove tudi O'Neilov spomin na prvo leto mladega Kobeja pri Lakersih. “Imeli smo dva novinca v moštvu, ki smo ju kar precej izkoriščali, da sta nam nosila torbe in hodila po prigrizke. To je kot nekakšen ritual v ligi, saj se podobne stvari dogajajo v vseh moštvih, priznam pa, da smo šli kdaj s tem morda tudi predaleč. A eden od njiju (Derek Fisher) je to pač sprejel kot del igre, drugi novinec (Kobe Bryant) pa je šel in nas zatožil Jerryju Westu (direktorju kluba, op.p.),“ se spominja O'Neil.