Proizvodni sektor v indijskem gospodarstvu zavzema le 16-odstotni delež, kar predstavlja razlog za zaskrbljenost, so pojasnili predstavniki indijske vlade.

Nov nacionalni načrt za proizvodni sektor predvideva krčenje regulatornih bremen za podjetja, vzpostavitev posebnih proizvodnih območij na nerodovitnih predelih države in promocijo zelenih tehnologij.

Konkretnih rešitev za dosego cilja, to je vzpostavitev 100 milijonov novih delovnih mest do leta 2022, indijski minister za trgovino in industrijo Anand Sharma, ki je imel na to temo posebno novinarsko konferenco, ni podal.

So pa v New Delhiju opozorili, da se bo na trg delovne sile v prihodnjem desetletju vključilo 220 milijonov ljudi, tako da bo proizvodni sektor moral zagotoviti delovna mesta za vsaj pol te številke.

Poslovneži se sicer v Indiji soočajo z različnimi težavami. Poslovno okolje naj bi bilo tu precej neprijazno, probleme pa podjetjem predstavljajo zlasti visoka inflacija, visoka stopnja korupcije, slaba zakonodaja s področja pridobivanja zemljišč, pomanjkljiv pa je tudi zakonodajni sistem.

Četudi v deželo že prihajajo močna podjetja, kot so Nokia, Ford in General Electric, pa je gospodarstvo v državi še vedno zelo odvisno od kmetijstva.

Ne glede na to je Indija v minulem desetletju beležila krepko rast bruto domačega proizvoda (BDP).