Do takrat bosta morala izboljšani ponudbi oddati tudi MK Group in Intering Holding, ki so ju prodajalci že v začetku meseca pozvali k dopolnitvi in izboljšanju njunih ponudb. Naši viri pojasnjujejo, da sta MK Group in Intering Holding za Žito ponudila več, kot je trenutno vreden na borzi, vendar hkrati manj, kot so pričakovali prodajalci. Poznavalci razmer pričakujejo, da bosta tako MK Group kot Intering Holding svoji ponudbi izboljšala, vendar glede na trenutne razmere na kapitalskih trgih večjega popravka ponudb ni pričakovati. Če izboljšane ponudbe ne bodo bistveno pod pričakovanji prodajalcev, je pričakovati, da se bodo neposredna pogajanja začela že sredi novembra. Čeprav naj bi si tako MK Group kot tudi Intering Holding posel želela končati še pred začetkom leta, pa je za to vse manj možnosti.

Skupina Žito je sicer v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila le 0,4 milijona evrov čistega dobička in 5,8 milijona evrov dobička iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), kar je 60 oziroma 25 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobičkonosnost poslovanja se je v tretjem letošnjem četrtletju nekoliko izboljšala, vendar so na poslovanje družbe izrazito negativno vplivale visoke ravni cen surovin.

Zaradi visoke rasti cene pšenice, sladkorja in riža so se za kar polovico povečale tudi zaloge Skupine Žito, prav tako pa se je na skoraj 30 milijonov evrov zvišal tudi finančni dolg. Konec septembra je imela Skupina Žito v zalogah in poslovnih terjatvah vezanih že skoraj 50 milijonov evrov premoženja oziroma več kot trikrat več, kot so na drugi strani od nje zahtevali njeni poslovni partnerji. V prvih treh četrtletjih letošnjega leta pa so se nekoliko povečali prihodki Skupine Žito, ki so bili pri 82 milijonih evrov za tri odstotke višji kot v enakem obdobju lani.

matjaz.polanic@dnevnik.si