Ob koncu leta naj bi proračunski primanjkljaj po načrtih vlade dosegel skoraj 1,7 milijarde evrov oz. 4,6 odstotka bruto domačega proizvoda. Rebalans, ki ga je DZ sprejel sredi septembra, te številke ni spremenil, je pa v primerjavi s konec lanskega leta sprejetim letošnjim proračunom za po 365 milijonov evrov znižal tako prihodke kot odhodke proračuna.

V primerjavi z enakim obdobjem lani so letošnji proračunski prihodki višji za 7,7 odstotka, medtem ko se je poraba v tem obdobju povečala precej manj, namreč za 1,9 odstotka.

Davkov se je v prvih devetih mesecih v proračun steklo 4,8 milijarde evrov, kar je 7,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo za 2,1 milijarde evrov davka na dodano vrednost in za dobro milijardo evrov trošarin, iz naslova dohodnine se je v proračun do konca septembra steklo 649 milijonov evrov, iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb pa 519 milijonov evrov.

V evropski proračun je Slovenija v prvih devetih mesecih vplačala 300 milijonov evrov in od tam prejela skoraj 80 odstotkov več denarja, namreč 539 milijona evrov.

V prvih devetih mesecih se je država zadolžila za dobre tri milijarde evrov, večinoma v obliki državnih obveznic, ki jih je januarja in marca izdala v vsakokratni višini 1,5 milijarde evrov. V mesecu septembru se država ni dodatno zadolževala. Za odplačila dolga državnega proračuna pa je do konca septembra šlo 936 milijonov evrov.

V obdobju pred krizo je zadolževanje Slovenije običajno znašalo približno milijardo evrov letno, leta 2009 je ta številka poskočila na 4,7 milijarde evrov, lani pa se znižala na 2,5 milijarde evrov.