V času, ko met za tri točke sploh še ni obstajal in je vse slonelo na enostavnejšem pogledu na košarko, v kateri je bila taktika mnogo pomembnejša od spektakla, je Erving poskrbel za popolnoma drugačen stil igre. Atraktiven, s številnimi zabijanji, ki jih do tedaj gledalci še niso videli.

Dr. J. je bil kar trikrat član zmagovalnih moštev, tako v ligi ABA kot ligi NBA, ki jo je nasledila. Štirikrat je bil proglašen za najboljšega igralca lige, trikrat pa je sezono končal kot najboljši strelec. S 30.0026 doseženimi točkami na lestvici najboljših strelcev v Severni Ameriki zaseda peto mesto, prav tako pa je tudi član košarkarske hiše slavnih.

A vsi pretekli dosežki, ki so zares neverjetni, mu danes ne pomagajo kaj prida, ko beseda teče o financah. Potem ko si je Erving sposodil milijon dolarjev za izgradnjo golf kluba, nekdanji košarkar ni uspel plačati stroškov dela. Dolg, visok okoli 200 tisoč ameriških zelencev ga je sedaj prisilil v prodajo njegovih številnih trofej, ki jih je osvojil med svojo košarkarsko kariero.

Na dražbi so se tako znašli njegovi šampionski prstani iz leta 1974, 1976. in 1983, kot tudi prstan, ki ga je prejel, ko je postal član 50 najboljših igralcev v zgodovini lige NBA, vse štiri trofeje za najkoristnejšega igralca lige, trofeje za udeležbo tekem All-Star in dresi iz najpomembnejših tekem v njegovi karieri.