Kam lahko Brago umestimo v portugalski nogomet, če ga primerjamo z Benfico, Portom ali Sportingom?

Po tradiciji je omenjena trojica Benfica, Porto, Sporting - a ne nujno po tem vrstnem redu, nad vsemi preostalimi. Nato sta Guimaraes in Boavista, potem pa prideta Braga in Maritimo. Po tem vrstnem redu bi jih lahko razporedili, če vzamemo v obzir tradicijo in priljubljenost pri navijačih. V zadnjih letih pa je Braga povsem konkurenčna vsem največjim portugalskim klubom.

Ste bili v zadnjih dneh kaj v stiku z vašimi bivšimi soigralci iz Benfice, ki so zdaj pri Bragi, kot sta Nuno Gomes in Quim?

Ne, ne... Z njima nisem bil, sem pa bil v stiku z drugimi ljudmi, ki so moji prijatelji v portugalskem nogometu. Tu gre predvsem za predsednike in športne direktorje, pri katerih gre za imena, ki v javnosti niso poznana.

Koliko pa vas oblegajo portugalski novinarji?

Precej se slišimo. Komaj čakam že na osebno druženje z njimi ter vsemi drugimi Portugalci, ki bodo prišli v Maribor. Tam sem preživel najlepša leta in naredil bom vse, da se bodo v Sloveniji dobro počutili.

Koliko se Bragi pozna menjava trenerja, ko je Leonardo Jardim nasledil Domingosa?

Nov trener ima odlične rezultate, saj je le tri točke za vodilnima Portom in Benfico. Domingos je pri Bragi dosegel in naredil ogromno, ob koncu procesa pa vedno pride do menjave.

Lani je Braga gojila zelo organiziran in tudi precej zaprt tip nogometa. Kako je letos?

Enako, saj niso nič spremenili. Mogoče se je spremenila kakšna drobna karakteristika moštva zaradi menjave posameznega igralca v začetni enajsterici, a v osnovi niso spremenili stila in so še vedno odlična ekipa. Gre za aktualnega finalista evropske lige, ki igra v zelo močnem prvenstvu. Težko se je tam prebiti v ligi prvakov, a kvaliteta ekipe je nesporna.

Za Brago je značilno veliko število brazilskih nogometašev.

To je značilnost vseh portugalskih ekip. Težav pri enotnosti v moštvu ni, saj so si Brazilci in Portugalci zelo podobni ter tesno povezani prek jezika in kulture.

Katere igralci bi izpostavili kot ključne pri vaših jutrišnjih tekmecih?

Zagotovo sta to moja bivša soigralca Nuno Gomes in Quim, ki imata za seboj ogromno kilometrine v svetovnem nogometu. Od preostalih je odličen Lima, tu je še Helder Barbosa, nikakor pa ne smemo pozabiti na Huga Viana.

Kaj pa tisti, ki so odšli? Denimo Silvio, za katerega je Jose Mourinho lani trdil, da je najboljši Portugalec, ki je igral v portugalski ligi?

Še en odličen nogometaš. Normalno je, da mora Braga po tako uspešni sezoni kakšnega nogometaša tudi prodati, nato pa kupovati cenejše, a še vedno kvalitetne in ambiciozne igralce, da se obdržijo na isti ravni. Ker jim je to uspelo, so poleti naredili odlično delo.