Če ste prisiljeni uporabljati javni prevoz, ste takšnim prizorom priča dnevno - mehkužni, mladi fantje v ozkih kavbojkah, ki jih po rokah nosijo in razvajajo dominantna dekleta, ki po možnosti, če je verjeti izsledkom zadnjih raziskav, zaslužijo več denarja kot oni, so prepričani pri Dailymailu. Skoraj pričakovali bi lahko, da bo on vsak čas vtaknil palec v usta in ga pričel sesati.

Če mu dekle dovoli, da odide na potovanje sam, bo najverjetneje prebiral knjige o Harry Potterju ali pa se bo igral s svojim telefonom. Vmes bo ves čas na široko zehal in se pretegoval.

Dailymail poroča, da takšni niso samo mladi fantje. Moški, ki spadajo v skupino srednjih let, se danes obnašajo kot najstniki, ki samo čakajo kdaj bodo lahko kupili novo elektronsko igračko. Ko se lasje pričnejo redčiti, je britje las edina rešitev. Ko ostane moški brez las, se mora soočiti z dejstvom, da je podoben velikemu, na pol sivemu dojenčku, ki si je komaj da zmožen zjutraj oprati zobe in si obleči čista, zlikana oblačila.

Pričakovanja, da bo očetovstvo te moške-otroke prisililo odrasti, je odveč. Eden izmed mnogih primerov ne odraščanja moških je ameriška serija Mad Men. Poleg dobrega scenarija in ostrih besed, je sploh še kaj drugega zaradi česar je serija tako uspešna? Odgovor na to se skriva v dejstvu, da serija moške prikaže kot moške in ženske kot ženske. Upošteva mejo med spoloma, ki je vsako leto bolj in bolj zabrisana.

Če je verjeti Dailymailu je bil čas starega Hollywooda tisto obdobje v novejši zgodovini, v katerem so živeli "pravi moški“. Kar težko si je predstavljati, da bi Frenku Sinatri uspelo očarati Avo Gardner, če bi ga ona zalotila med pomerjanjem njenih oblačil in obutve. Bi bil Richard Burton dolgoletna obsesija Elizabeth Taylor, če bi po svetu taval ves zmeden in ne bi vedel kje je njegovo mesto?

Kaj pa sodobni moški?

Sinatra in Burton sta zgolj dva izmed mnogih moških, ki so ženske osvojili zaradi svoje moškosti. Z izjemo Colina Firtha, Caryja Granta in starega mačka Hollywooda Georga Clooneya, je pravega moškega med igralci v Hollywoodu danes težko najti.

Pomislite samo na Owna Wilsona ali Ashtona Kucherja. Slednji naslovnice medijev v zadnjem času polni predvsem zaradi domnevnega varanja svoje žene Demi Moore. Mogoče se je Ashton odločil, da je končno pripravljen odleteti iz varnega gnezda svoje starejše, bolj vplivne žene?

Ashton Kucher in Demi Moore. (foto: Daily Mail)

Nahajamo se v čudnem stoletju. Deklice obtožujemo, da prehitro postanejo ženske, fantje pa nikoli ne odrastejo v moške. Je morda vse to posledica družbe, ki spodbuja emancipacijo žensk, zaradi česar se moški počutijo zapostavljene in ne sigurne?

Nihče ne trdi, da bi se morali vsi na tem svetu podrediti stereotipom o spolih. Nihče tudi ne trdi, da bi morali moški preprosto pozabiti na svojo bolj "ženstveno“ plat. Nikakor pa ni sprejemljivo, da je moškost v zadnjem času obravnavana kot žaljivka. Čas je, da moški spet postanejo moški.