Kot je ob robu festivala za STA povedala direktorica Slovenske oglaševalske zbornice in vodja festivala Barbara Krajnc, je Zlati boben eden največjih oglaševalskih festivalov v Evropi ter največji in najbolj prepoznaven festival na območju srednje in vzhodne Evrope.

Glavna tema letošnjega festivala je Nova Evropa, nova miselnost. Prav novo razmišljanje oziroma "stalno iskanje nekih novih rešitev" je namreč izredno pomembno v času, ko se z novimi tehnologijami in vse več komunikacijskimi kanali tudi v oglaševanju vse hitro spreminja, opozarja Krajnčeva.

Mediji se spreminjajo, z njimi pa tudi potrošniki, ki "na nek način tudi sami postajajo komunikacijski kanal". "Vsi smo 24 ur na dan 'priklopljeni'," je povzela. Kot posledica vsega omenjenega se brišejo tudi delitve na posamezne oglaševalske segmente, kar so upoštevali tudi v tekmovalnih kategorijah letošnjega festivala.

Tako so na primer tudi v sekciji "multichannel", kjer ocenjujejo celotne oglaševalske kampanje, uvedli več tekmovalnih skupin, saj tudi kampanje ob medsebojnem prepletanju postajajo bolj fokusirane.

Priložnosti za oglaševanje je čedalje več, mednje pa Krajnčeva prišteva tudi socialna omrežja, ki niso več zgolj trend, ampak so že del našega vsakdana.

Ker festival pokriva široko geografsko območje - letos so prisotni udeleženci iz kar 37 evropskih držav - so učinki gospodarske krize na oglaševalski sektor ponekod manj opazni ali pa jih sploh ni. Tako so organizatorji glede na število prijavljenih del - teh je preko 1700 - na splošno zadovoljni.

Kot pravi Krajnčeva, prave recesije ni opaziti, se pa naročniki in oglaševalci zelo skrbno odločajo, kam bodo usmerjali sredstva za komunikacijske aktivnosti. Tako je bolj kot o zmanjšanju oglaševalskih proračunov moč govoriti o selektivnem in premišljenem odločanju o tem, za katero oglaševalsko dejavnost se odločiti. V tem smislu prav nove komunikacijske platforme omogočajo, da se določeno komunikacijsko kampanjo izpelje "praktično z medijskim proračunom, ki je enak nič," ocenjuje vodja festivala Krajnčeva.