Že dolgo se ukvarjate s tehtanjem, najprej v podjetju Tehtnica v Železnikih, nato v Tehtnici v Kranju, leta 1991 pa ste ustanovili še lastno podjetje, ki se je ukvarjalo s prodajo in servisom tehtnic. Čisto naključje ali ste vedno imeli kakšno posebno veselje do merjenja in tehtanja?

Podjetniško razmišljanje so tako meni kot ženi v kri prinesli že najini starši in stari starši. Niso se sicer ukvarjali ravno z merjenjem, so pa gotovo morali znati kaj pomeriti tudi na svojih področjih gozdarstva in čevljarstva. Sicer pa je bilo ključno, da sem nasledil delo in znanje gospoda Nograška, ki je 25 let servisiral svetovnega proizvajalca tehtnic in nato iskal naslednika.

Vaše podjetje ima toliko let kot Slovenija. Vas je k ustanovitvi dodatno navdihnila tudi osamosvojitev in kako težki so bili začetki?

Tedaj so bili čudni časi, Slovenijo so preletavala letala in kljub gradbenemu dovoljenju v roki ni bilo prav spodbudno začeti gradnje podjetja. A čeprav podjetniška klima ni bila prava, je bil v zraku res neki čustveni naboj. Najprej smo sicer poskusili v drugi dejavnosti, s strojem za navijanje tuljav, a smo potem hitro prešli na tehtnice.

V začetku je bila vaša glavna dejavnost servis merilnih naprav, zdaj pa meritve in pregledi merilnih naprav na najrazličnejših področjih.

Glavno področje, ki zajema okoli 10 odstotkov naših dejavnosti, so meritve oziroma overitve, ki jih terja zakon, saj smo bili leta 2002 prvi kontrolni organ, ki je bil imenovan s strani urada za meroslovje. Meritve opravljamo na 19 različnih področjih, naše dejavnosti pa segajo še vse od gradbeništva, kjer pri meritvah sodelujemo z veliko podjetji, do prodaje merilnih naprav.

Prodajate tudi nekatere neverjetno drage naprave.

Prodajamo naprave v vrednosti od pet evrov do milijon evrov. Slednje še nismo prodali, je pa v prodajnem katalogu. Pri dragih napravah se seveda povežemo z našim principalom, ki se udeleži predstavitve, mi smo le posredniki, seveda pa moramo potem zagotavljati servis, da je naročnik zadovoljen.

Najbrž vseeno niste pravi naslov za pritožbe in jezo tistih, ki jim tehtnica pokaže preveč, ko stopijo nanjo.

(smeh) Imamo posebne tehtnice tudi za tehtanje nežnejšega spola in na vsakem sejmu pokažemo tudi prijazno tehtnico, na kateri se kar radi tehtajo. Res pa je težko najti takšno, s katero bi bili čisto vsi zadovoljni.

Merjenja opravljate na kar 19 raznih področjih. Sploh ostaja še kakšno področje, ki ga še ne pokrivate?

Oh, seveda. Pokrivamo v večini fizikalne veličine in na tem področju res ni več veliko prostora za širitev, so pa še druga področja, na primer električne in kemične veličine. A paziti moramo, da ne prehitevamo z rastjo, da se kaj ne zaplete.

Kdo pa so vaši največji kupci in stranke?

V portfelju imamo več kot 4000 strank, sta pa dve ključni, s katerima imamo partnerski odnos in razvijamo trende skupaj z njima, saj so taki pomembni partnerji vedno izpostavljeni zunanjim zahtevam. Kupci so iz medicine, farmacije, inštitutov, elektro-, kemične in strojne industrije, močno je tudi avtomobilsko področje s servisi in tehničnim pregledi.

V svetu veljate za enega vodilnih laboratorijev za umerjanje pipet. Kaj je pravzaprav to?

Gre za naprave, s katerimi odmerjamo človeške tekočine v zelo majhnih in natančnih količinah. Te količine morajo biti zelo natančno odmerjene, saj kalibracijo pipete merimo v nanolitrih, kar pomeni natančnost do pettisočega dela dežne kapljice. Gre torej za izredno zapletene postopke merjenja, smo pa po tem tako prepoznavni, da nas je finski nacionalni inštitut izpostavil kot zgled in povedal, da presegamo celo njihovo merilno negotovost. To je res izredna pohvala. Sicer pa o občutljivosti naprav v našem laboratoriju priča tudi to, da so zaznale tudi letošnji potres na Japonskem.

V podjetju imate tudi akademijo, ki omogoča izobraževanje o meroslovju. Koliko slušateljev pa gre skoznjo?

V akademiji imamo sedem programov, ki so zelo specialistični in seznanijo udeležence z vsem, kar je treba vedeti o tehtanju, pipetiranju ali merilni negotovosti. Temu so prilagojene skupine pet do sedem ljudi, da se s praktičnim delom največ naučijo, izobraževanje pa je petkrat na leto. Ob tem imamo na standardnih ravneh izobraževanja, ki jih v nekaj dneh obišče tudi sto ljudi. Organiziramo tudi posebno konferenco, na kateri skušamo povezati vse meroslovne laboratorije v Sloveniji in dvigniti ugled meroslovja.

Bili ste tudi med finalisti za nagrado horus za družbeno odgovornost. Kako pa se kaže ta odgovornost?

Odgovornost se kaže najprej v naši poklicni dejavnosti, kjer dobro meroslovno prakso posredujemo do končnega uporabnika, poleg tega pa to uresničujemo z zadovoljnimi sodelavci. Seveda se to kaže tudi v okoljskem in trajnostnem razvoju, saj smo letos z rešitvijo ogrevanja prihranili 27 ton izpusta ogljikovega dioksida, dodati pa velja pa še razne donacije in sobivanje z lokalno okolico.

Za delo v vašem podjetju ste poleg žene navdušili tudi otroke.

Sin Mitja in hči Katja sta že zaposlena v podjetju, kmalu se jima bo priključila tudi hčerka Maja, tako da se ni bati, da podjetje ne bi ostalo družinsko, saj bo čez nekaj let kdo od otrok že primerno usposobljen, da od mene prevzame vodenje. Moja pot se je začela s srednješolsko izobrazbo elektrotehnika in mi je manjkalo veliko znanja. Prav zato zdaj dajemo veliko pozornost izobraževanju notranjega kadra, tudi podiplomskemu in znanstvenemu, da raznih internih izobraževanj niti ne omenjam.