Hamilton, ki je veljal za za britanskega Andyja Warhola, je zaslovel v 50. letih prejšnjega stoletja s kolažem "Kaj le dela današnje domove take drugačne, tako privlačne?" (Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing), ki velja za enega najbolj vplivnih popart del. Kolaž prikazuje gol par - moški drži liziko z napisom "pop" - v stanovanju posejanim s potrošniškimi izdelki, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Med drugim je ustvaril tudi popolnoma bel ovitek "Belega albuma" Beatlov, na katerem je bilo zapisano le ime skupine, ki velja za nekakšno antitezo barvne kakofonije poparta. To je bil tudi prvi ovitek plošče te skupine, ki ni prikazoval njenih članov.

Hamilton je lani v intervjuju za britanski The Guardian dejal, da je bil za ovitek slabo plačan, saj je dobil le 200 funtov. "To se mi je zdelo grdo," je po povzemanju ameriške tiskovne agencije AP povedal Hamilton.

Njegovo delo je zelo zaznamovalo mlajše umetnike, obenem pa je užival veliko spoštovanje svojih sodobnikov, kot je bil najslavnejši popart umetnik Warhol.

Njegova dela so razstavljena v najpomembnejših zbirkah po vsem svetu, vključno z newyorškim Metropolitanskim muzejem (Met) in Muzejem moderne umetnosti (MoMA) ter v britanski galeriji Tate.