Kar zadeva varovanje kulturne dediščine, bo javna služba varstva kulturne dediščine skrbela, da bo morebitna novogradnja na lokaciji Kolizeja upoštevala še vedno veljavni varstveni režim območja, je zapisano v odgovoru.

Če bo zasebni investitor res uspel z idejo novega kulturnega središča, bo to za gradbeno industrijo, opremljevalce ter pozneje za kulturno in turistično ponudbo dobrodošlo. V kriznih razmerah bi bilo dobro, da bi iz številnih idej, tudi podobnih, prišli do realnega. Dodajamo še, da v primeru, da bi na mestu Kolizeja že stala dvorana, verjetno ne bi bilo treba predelovati stavbe nekdanjega Deželnega gledališča in Cankarjevega doma.

V register kulturne dediščine je vpisanih blizu 30.000 enot kulturne dediščine. Od tega jih je za kulturni spomenik razglašenih več kot 8200, med njimi je 299 kulturnih spomenikov državnega pomena. Kolizej so porušili zaradi njegove dotrajanosti in poškodovanosti ter zaradi ogrožanja varnosti ljudi in premoženja, je še zapisano v odgovoru.

Kolizej je dala porušiti njegova lastnica Kranjska investicijska družba, da bi na njegovem mestu zgradila novi Kolzej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten. Ta je bil leta 2004 izbran na natečaju.