Slovenija se bo po slabem letu dni spet pomerila z Estonijo. Je to tekmec po meri za eno od odločilnih preizkušenj v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo?

Vsaka tekma na tej ravni je zahtevna. Pred kratkim sem govoril s soigralcem Jurajem Kucko, ki je slovaški reprezentant. Ugotavljala sva, da tudi reprezentance z manj zvenečim imenom dandanes vse pogosteje presenečajo. Tako so Slovaki izgubili z Armenijo, čeprav so bili udeleženci svetovnega prvenstva. To ni zgolj puhlica, ampak zares ni več slabih tekmecev. V Talinu so Estonci pokazali, da znajo igrati, še posebno, če jim pustiš za odtenek več prostora. Treba bo pokazati našo značilno igro in malo dvigniti raven s tekme poti Belgiji.

Na tekmi z Belgijo so navijači žvižgali, vi pa ste izrazili nezadovoljstvo nad tem. Kaj to pomeni za vzdušje na petkovi tekmi?

Verjamem, da bi vsak navijač rad videl, da bi vedno igrali na svetovnem prvenstvu, tudi mi si to želimo. Toda nogometaši dobro vemo, kako težke so preizkušnje na tej ravni. Nikogar ne moreš nadigrati. Belgijci imajo po imenih boljše nogometaše, čeprav so na lestvici FIFA za nami. Igra morda res ni bila najbolj tekoča, nismo pokazali svoje najboljše predstave, toda nismo igrali tako slabo, da bi si zaslužili žvižge. To velja predvsem za igro v prvem polčasu, ko smo še bili zbrani. Takoj po tekmi sem rekel, da imajo navijači pravico žvižgati. Nikogar ne silim, naj navija za nas. Seveda pa upam, da bodo. Kaj se bo zgodilo v petek, ne vem. To je stvar vsakega posameznika. Navijače potrebujemo. Močno upam, da bo stadion eksplodiral in da bodo navijači vso tekmo stali za nami. Najraje bi videl, da bi igrali fantastično in zmagali 5:0. A če ne gre, to še ni razlog za žvižge. Sem pa prvi za to, da nam navijači žvižgajo, če bomo proti Estoncem igrali zares slabo. Če bomo naredili vse, kar je v naši moči, pa žvižgi ne bodo upravičeni, tudi če nam bo šlo malo slabše, kot nam je šlo na tekmi z Belgijo.

Ste že preučili estonsko igro? Verjetno bo treba najti recept za preboj obrambnega zidu.

Igrali bomo kot vedno: čim hitreje bomo žogo skušali spraviti do gola z igro, ne pa z nabijanjem. Kako bodo igrali oni, je njihova stvar. Obvezno moramo zmagati, če želimo ohraniti upanje za uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Kako se po navadi odzovete na tovrsten pritisk?

Na pritisk vedno gledam s pozitivnega vidika. Raje igram tekme, ko sem pod pritiskom. Seveda je vsaka tekma pomembna, ampak tiste, ki jih enostavno moraš dobiti, so posebne in mi vlijejo še več adrenalina, ki me spodbudi.

Zaradi stavke v Italiji v tej sezoni še niste odigrali prvenstvene tekme. Vas to ovira?

Ne. Priprave so bile odlične, odigrali smo veliko prijateljskih tekem. Če bi odigral eno tekmo v prvenstvu, ne bi bilo veliko drugače.

Ste novi prebivalec Genove. Ste se že znašli v mestu ob Ligurskem morju?

V Genovi sem šele dober mesec dni. Sprememba je velika, kajti Auxerre in Sochaux, kjer sem igral prej, sta precej manjši mesti. Za zdaj je vse v redu. Genoa je zelo priljubljena, bolj od mestnega tekmeca Sampdorie. To občutiš v trgovini, na ulici... Derbiji so v Italiji precej bolj vroči kot v Franciji. A letos še ne bom imel priložnosti igrati na mestnem derbiju, kajti Sampdoria je izpadla v drugo ligo.

Italijanščino obvladate, pa tudi francoščino in angleščino, zato ste menda, kot so poročali italijanski mediji, prevzeli tudi vlogo prevajalca v ekipi.

Ravno prevajalec nisem. Sem pa pomagal, ko je v ekipo prišel Šved Andreas Granqvist, ki ne zna italijansko, ampak le angleško. Ni bilo tako grozno. Jeziki mi gredo kar dobro.

Pri vašem mestnem tekmecu Sampdorii je nekoč igral Srečko Katanec. So vas že spraševali o njem?

So, predvsem starejša generacija. Naš pomočnik trenerja je igral z njim v Sampdorii. Rekel je, da je bil Srečko neverjeten delavec. Ko so tekli okoli igrišča, je pretekel tri kroge v času, ko so drugi pretekli dva. Povedal sem mu, da je bil prvi tudi, ko je kot selektor tekel z reprezentanti, in ni bil prav nič začuden.