HSE, ki je z dobrimi 77 odstotki večinski lastnik velenjskega premogovnika, je sprva predlagal povečanje na petčlansko upravo, čemur so glasno nasprotovali v zdajšnjem vodstvu družbe, pa tudi delavci in lokalna skupnost. Na današnji skupščini pa je HSE podal nasprotni predlog glede sprememb in dopolnitev statuta, po katerem se uprava poveča na tri člane, med katerimi ima možnost imenovanja tudi delavski direktor, nadzorni svet pa se bo povečal s tri na šest članov, je po skupščini v izjavi za medije povedal direktor premogovnika Milan Medved.

Dejal je, da takšno odločitev lastnikov sprejema. Posebej je izpostavil, da novi statut predvideva, da mora predsednik uprave imeti opravljen strokovni izpit za vodenje metanske jame. Medved, ki ta izpit ima opravljen, ni skrival pričakovanj, da bo v prihodnje imenovan za predsednika uprave premogovnika.

Medved je izrazil zadovoljstvo, da so bile nekatere "sporne" stvari iz prvotnega predloga HSE glede sprememb statuta družbe z današnjim nasprotnim predlogom spremenjene. Povedal je, da je vodstvo povečanju števila članov uprave na pet nasprotovalo predvsem zaradi povečevanja stroškov dela, sam pa je predvsem nasprotoval spremembam v času uspešnega poslovanja družbe.

Delničarji so se sicer danes seznanili tudi z revidiranim letnim poročilom in revidiranim konsolidiranim letnim poročilom za lani, med drugim so se seznanili tudi s prejemki direktorja in nadzornega sveta, ki so jih ti lani prejeli za opravljanje nalog v družbi, ter z ugotovitvijo, da družba za lansko poslovno leto ne izkazuje bilančnega dobička.

Delničarji so upravi in nadzornemu svetu za lani podelili razrešnico, česar je bil, kot je dejal po skupščini, Medved zelo vesel. Lansko leto je bilo namreč tako v proizvodnem kot tudi v poslovnem smislu daleč najboljše leto v celotni zgodovini Premogovnika Velenje, je dodal in poudaril, da je Premogovnik Velenje danes uspešna družba in sodi med podjetja z najboljšo bonitetno oceno v Sloveniji.

Poslovanje premogovnika je rentabilno, družba ima jasno vizijo prihodnjega razvoja in je uspešna tudi pri ustvarjanju prihodkov izven osnovne dejavnosti proizvodnje premoga. Letos izven osnovne dejavnosti pričakujejo več kot 37 milijonov evrov prihodkov, kar je za skupino pomembno, saj ravno v teh dejavnostih, pravi Medved, zagotavljajo delo za tiste delavce, ki jim v osnovni dejavnosti ne morejo več nuditi dela.

Medved je poročanja nekaterih medijev o morebitno nepravilnem poslovanju in povečevanju zadolževanja označil kot iztrgane iz konteksta. Dejal je, da revizije poslovanja od leta 2007 naprej niso pokazale nobenih nepravilnosti, glede domnevne prezadolženost hčerinskih podjetij pa je navedel podatek, da je v strukturi vseh sredstev Premogovnika Velenja 25 odstotkov tujih virov, v celotni skupini pa 35 odstotkov. Glede na ostalo gospodarstvo, kjer se ta odstotek giblje od 60 do 70 odstotkov, premogovnik in skupina nista prezadolžena, je ocenil Medved.

Po današnjem sklepu skupščine ima zdajšnji še tričlanski nadzorni svet novega člana, saj je skupščina na podlagi odstopne izjave Simona Tota sprejela sklep o njegovem odpoklicu z mesta predsednika nadzornega sveta Premogovnika Velenje in za novega člana nadzornega sveta za štiriletno mandatno obdobje kot predstavnika kapitala imenovala Matjaža Janežiča.

Skupščina je za pooblaščenega revizorja za pregled poslovanja družbe v letošnjem in prihodnjem letu imenovala ljubljansko družbo Deloitte Revizija.