O vprašljivih kompetencah Stegelove za svetovalko ministra glede zdravstvene reforme smo v Dnevniku že poročali. Stegelova je pred prihodom na ministrstvo namreč opravljala delo svetovalke za odnose z javnostjo v Istrabenzu, nato pa je o odnosih z javnostjo svetovala upravi Mercatorja. Oba poslovna sistema je morala po naših informacijah zapustiti zaradi kritik na njeno delo, in sicer prej, kot bi si želela.

Zaposlitev pri Marušiču je dobila na podlagi njunega dogovora, razpis pa je bil objavljen šele po tem, ko je z ministrstvom že sklenila pogodbo, o čemer smo v Dnevniku obširno poročali februarja letos. Če bi šlo kar koli po zlu, je bilo zanjo rezervirano celo eno od štirih delovnih mest, ki jih je lahko minister Marušič zapolnil po lastni presoji. Dogovorila sta se za pogodbo, ki je predvidevala 117.600 evrov za delo dveh let, kar bi zneslo 4900 bruto na mesec. A Stegelova je, kot smo poročali včeraj, prejemala znatno več, v povprečju 6880 evrov na mesec. Plačana je bila celo bolje kot minister, ki je na primer junija prejel 5606 evrov bruto.

"Spremenjene okoliščine in nastale razmere sem dal v preučitev generalnemu sekretariatu, prav tako sem sprožil postopek za prekinitev njene pogodbe," je včeraj še pojasnil minister. Da bodo pogodbo "formalno prekinili", nam je sicer že dan prej pojasnila Stegelova, ki, kot smo poročali, kakšnega konflikta interesov pri odhodu z ministrstva na čelo farmacevtskih podjetij ne vidi. In kakšno sodelovanje s forumom pričakuje minister po tem, ko ga bo vodila njegova dosedanja tesna sodelavka? "Odnosi so korektni in se vzpostavijo ob skupnih interesih in vsebinah z zakonodajnega področja," odgovarja.

Kako dolgo se je Stegelova dogovarjala o novi službi, ni jasno. Pojasnila nam je, da je sicer obstajal "neki razpis", nato je dobila željo, da bi se prijavila, dogovorili pa da so se "na hitro po dopustu". Ali je Stegelova res ministru Marušiču obrnila hrbet ali pa je njeno novo delovno mesto le razrešitev zapleta okoli njene zaposlitve na ministrstvu, ki ga proučuje tudi policija, tako ni jasno, naši viri pa kljub temu vztrajajo, da je bil minister posrednik pri njeni novi zaposlitvi. Te informacije naj bi prihajale iz samega združenja tujih farmacevtskih podjetij, ki pa so včeraj menda že močno negodovala nad novo generalno sekretarko in negativno publiciteto, ki jo je njeno imenovanje prineslo združenju.