Svoj izkupiček med kozlički je povišal na 70 zadetkov, od kar igra v mestu ob Renu, in na 40 v bundesligi. V slovenski reprezentanci bo proti Estoniji poskušal doseči dvajsetega. Pred dvobojem s tekmeci z Baltika se je razgovoril tudi o žvižgih, ki so jih bili reprezentanti deležni na prijateljski tekmi z Belgijo.

Slovenija v boju za evropsko prvenstvo nujno potrebuje zmago. Na kakšen način nameravate prebiti estonski obrambni zid?

S hitro igro. Dobro bi bilo, da bi čim prej dosegli zadetek. Ko nam to uspe, bo veliko lažje. Seveda pa ne bo enostavno, kajti Estonija v gosteh igra bolje kot na domačem igrišču. Zavedamo se, da nas ne čaka prav nič lahka naloga, a obenem vemo, da je vse odvisno od nas. Če bomo pokazali našo prepoznavno igro, bo vse v redu.

Na tekmi z Belgijo navijači niso bili navdušeni nad igro Slovenije. Bo podobno kot pred dvema letoma, ko je reprezentanca s podobnega položaja začela pot proti vrhu, v ekipi tudi zaradi tega še nekaj novega, dodatnega naboja?

Naboja smo imeli vedno dovolj, saj je naša ekipa že od nekdaj homogena celota. Smo enotni, o tem ni nobenega dvoma. Morda publika pričakuje preveč. Ampak ta generacija je že dovolj naredila za reprezentanco, zato se s prihajajočimi tekmami ne obremenjujemo več, kot je treba. Moramo biti sproščeni in osredotočeni na svoje delo. Kakovost ekipe ni sporna in prepričan sem, da se bomo po tekmi z Estonijo veselili.

So vas žvižgi na tekmi z Belgijo motili?

Ne, kajti tega sem vajen. Doživel sem že, da mi je žvižgalo 50.000 ali 60.000 ljudi. Ti žvižgi so bili nekorektni do reprezentance, kajti vsi, ki smo del ekipe, se trudimo po najboljših močeh na treningih in tekmah. Ko smo igrali z Belgijo, nekateri igralci še niso niti začeli sezone. Škoda. V Mariboru je stokrat boljše vzdušje. Reprezentanti si želimo igrati v Mariboru in upam, da bo tekma s Srbijo v Ljudskem vrtu. Na tekmo z Estonijo se moramo maksimalno pripraviti. Upam, da bo publika na naši strani. Ljudje so v svojih pričakovanjih včasih nerealni. Zavedati se moramo, da smo majhna država in da imamo težko skupino. Še vedno smo v igri in potrebujemo podporo vse Slovenije. Skupaj moramo držati do konca in potem bo prišel tudi želen rezultat.

Želite navijačem poslati kakšno posebno sporočilo?

Do konca so tri tekme in potrebujemo pozitivno energijo vse Slovenije. Vsi moramo stopiti skupaj. Upam, da bo vzdušje na stadionu pozitivno. Prej bomo dosegli gol, prej bo vzdušje dobro. To je najbolj pomembna tekma v teh kvalifikacijah.

Torej naj navijači pridejo in navijajo za Slovenijo.

Točno tako, saj nimajo druge izbire (smeh).

Minuli konec tedna ste dosegli 70. gol za Köln. Kako pomemben je ta jubilej v vaši karieri?

Zadetek je pomemben, ker smo zmagali s 4:3. Tekma v Hamburgu je bila neverjetna. Toliko preobratov ne doživiš vsak dan. Vesel sem zaradi trenerja Staleja Solbakkna in naše publike. V Kölnu je pritisk velik, če ne zmagaš. Dobro je, da moji soigralci lahko med reprezentančnim premorom trenirajo brez pritiska. V zadnjih dveh krogih smo stopili na želeno pot. Počasi kažemo, kar trener zahteva od nas.

Le še gol ste oddaljeni od 20. zadetka za Slovenijo. Vas mika ta mejnik?

V bundesligi sem dal 40. gol, v Kölnu 70. Seveda me mika, da bi dal še 20. za Slovenijo. Veselim se vsakega gola, ta pa bi bil nekaj posebnega. Slej ali prej ga bom dosegel. Toda s tem se ne obremenjujem. Pomembni so le uspehi reprezentance. Ni pomembno, kdo bo v petek dosegel zadetek, ampak da bomo zmagali.

Kateri zadetek, ki ste ga dosegli v reprezentančnem dresu, je bil najbolj poseben?

Prvi trije, ki sem jih zabil na tekmi s Trinidadom in Tobagom. Takrat sem se prvič vpisal med strelce za Slovenijo, zato so mi najbolj ostali v spominu.