Nahik je knjiga razodetij z zadnjimi zapisi preroka Mohameda, ki naj bi pretresla in na novo opredelila temelje islama. Prav zato se zdi enako revolucionarna tako kristjanom kot muslimanom in ateistom, vse pritegne z močjo, ki se ji ne morejo upreti, na koncu pa jih pogubi. Le Nahik živi naprej.

Zgodbe se odvijajo na različnih koncih sveta in v različnih zgodovinskih obdobjih ter potekajo "v času nazaj"; prva se začne v sedanjosti, vsaka naslednja pa je za nekaj desetletij prestavljena v preteklost. V vsebini se prepletajo religija, filozofija, medosebni odnosi, temna stran, ki se skriva v vsakem človeku.

Avtor scenarijev je Giroud, risanje pa je zaupal desetim različnim striparjem, med katerimi je tudi naš Tomaž Lavrič, ki je s svojimi risbami opremil četrti del Dekaloga. Prav ta zgodba se odvija tudi na našem nekdanjem ozemlju, v Jugoslaviji, pred in po II. svetovni vojni (o zgodbi si lahko več preberete spodaj). Lavrič oz. TBC, kakor ga poznajo v striparskem svetu, je delo posvetil svojima dedoma, ki sta se med vojno borila na nasprotnih si straneh.

Za ostale stripe so ilutracije izdelali Joseph Béhé, Giulio de Vita, Jean-François Charles, Bruno Rocco, Alain Mounier, Paul Gillon, Lucien Rollin, Michel Faure in Franz Drappier. V slovenščini so do sedaj izšli prvi štirje deli Dekaloga, zbrani v eni izdaji.

I. ROKOPIS

Prvi del je začetek, lahko pa bi rekli tudi konec zgodbe o knjigi desetih zapovedi, saj se vsak naslednji del pomakne v času nazaj. Prva knjiga z naslovom "Rokopis" se odvija leta 2001 v Glasgowu; neuspešni pisatelj Simon dobi v roke skrivnosten rokopis iz leta 1814 po precej nenavadni poti – zaupa mu ga stara gospa, ki kmalu zatem umre.

Simon se odloči, da bo delo prevedel in objavil kot svojega. Nahik hipoma postane prodajna uspešnica in popolnoma spremeni Simonovo življenje; a izkaže se, da nekdo pozna pravi izvor knjige, in ta hoče od Simona prav posebno plačilo …

II. FATVA

Drugi del zgodbe je poimenovan "Fatva". Odvija se leta 2001 v Parizu in opisuje mladega Afričana Merwanna, ki živi v Franciji in se aktivno udejstvuje pri lokalnih islamskih fundamentalistih.

Nekega dne na vlaku po naključju sreča islamskega avtorja, nad katerim je razpisana fatva, verski odlok ali nekakšna mednarodna islamska tiralica, ker je objavil delo o obstoju Nahika, ki bi lahko močno vplival na dojemanje islamskih izročil in Korana. Merwann se odloči, da ga ubije …

III. METEORA

"Meteora", tretji del dekaloga, se odvija leta 1958 v Grčiji. Skupina znanstvenikov in antropologov se odpravi na nevarno pot čez gore do ortodoksnega samostana Meteora, kjer naj bi hranili legendarno knjigo desetih božjih zapovedi.

Med njih se je vtihotapil psihotični morilec na begu, za katerega nihče ne ve …

IV. ZAPRISEGA

Prolog četrte zgodbe, naslovljene "Zaprisega", se odvija v Mostarju leta 1937, kjer spoznamo pet prijateljev, Davorja, Vilka, Mileno, Safeta in Josipo, ki še ne slutijo, da jih bodo okoliščine druge svetovne vojne postavile na nasprotne bregove.

Zgodba se nadaljuje leta 1946 v Rimu. Srbski duhovnik Davor, ki po vojni živi v Vatikanu, svojemu svaku Vilku, hrvaškemu fašistu, s ponarejenimi dokumenti omogoči pobeg iz taborišča v Vatikan. Vilko je med vojno ubil Safeta, ki je bil poročen z Mileno, Davorjevo neuslišano ljubeznijo, oba pa sta se priključila partizanom v jugoslovanski vojski. Cinično in melanhonično povojno obdobje je vsakemu od petih prijateljev namenilo drugačno usodo ….

Kočni vtis

Odličen. Prava kombinacija estetike in realizma, upanja in teme, dobrote in zlobe, kakor se za pravi strip tudi spodobi. Zgodbe so mešanica kriminalke, ljubezenske pripovedi, pustolovščine in drame. Glavni junaki odkrijejo svojo temno stran in ji povsem podležejo, pa še vedno najdejo za svoja dejanja pri bralcu veliko razumevanja. Ilustracije so klasične, niso preveč robustne in ob prebiranju zgodb nudijo še dodaten vizualni užitek.

Nestrpno pričakujemo izdajo ostalih šestih delov. Založnik Aleksander Buh iz Strip.art.nice Buch obljublja, da nam ne bo treba več dolgo čakati.