"Osnovni nemški gospodarski trendi v drugi polovici leta ostajajo pozitivni," je Bundesbank zapisala v svojem avgustovskem poročilu. Kot dobro novico je izpostavila, da lahko Nemčija računa na krepko domače povpraševanje, ki je posledica korporativnih naložb, in na solidno stoječ gradbeni sektor. Poleg tega ji koristi tudi vse nižja stopnja brezposelnosti.

Ob tem je banka opozorila, da je v prihodnje vendarle mogoče pričakovati malenkost upočasnjeno gospodarsko rast. V tej luči je navedla, da so nemška podjetja znižala svoja nadaljnja pričakovanja, ki so bila pred tem zelo optimistična, in da se je zagnanost, povezana z naročili, ohladila.

Bundesbank je v svoji napovedi opozorila tudi na negotovost glede položaja ameriškega gospodarstva in na možnost ohlajanja gospodarstev hitro rastočih držav. Poleg tega avgustovsko poročilo banke svari tudi pred napetostmi na finančnih trgih in dolžniškimi težavami držav območja evra.

Banka ob vsem tem za zdaj vztraja, da bo največje evropsko gospodarstvo leto sklenilo z okoli triodstotno gospodarsko rastjo. Junija je bila sicer napoved bolj konkretna, saj je Bundesbank ocenjevala, da bo rast nemškega BDP letos 3,1-odstotna.

V letošnjem drugem četrtletju je Nemčija zabeležila le 0,1-odstotno rast BDP, potem ko je bila rast v prvem trimesečju 1,3-odstotna.