Grilova, ki je vložitev ugovora napovedala že v objavi s 1. avgusta, je danes na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) objavila osnovni seznam preizkušenih terjatev. Priznala je vseh 132,9 milijona evrov prijavljenih terjatev, od katerih je 39,8 milijona evrov navadnih terjatev, 1,19 milijona evrov zavarovanih terjatev in 91,9 milijona evrov pogojnih terjatev. Kot je zapisala v prav tako danes objavljenem ugovoru proti vodenju prisilne poravnave, se pogojna terjatev nanaša na prijavo Nove Ljubljanske banke (NLB) glede poroštva družbe Gospodarstvo Rast za obveznosti Zvon Ena Holdinga do NLB po kreditni pogodbi iz septembra 2007.

NLB je terjatev prijavila tako v prisilni poravnavi Gospodarstva Rast kot v prisilni poravnavi Zvon Ena Holdinga. Terjatev je v postopku nad družbo Gospodarstvo Rast priznana pod pogojem, da NLB terjatve ne bo dobila poplačane v postopku nad Zvonom Ena. Gospodarstvo Rast v svojem načrtu finančnega prestrukturiranja ni predvidela, da lahko NLB plačilo zahteva tudi od poroka, kar se je dejansko zgodilo. Dolžnik bi pri izdelavi načrta to možnost vsekakor moral predvideti, saj je bil seznanjen z dejstvom, da je Zvon ena holding prav tako insolventen, piše Grilova.

Gospodarstvo Rast ima v načrtu obveznost do NLB navedeno med zabilančnimi obveznostmi, ta potencialna obveznost pa je 16. junija z unovčitvijo poroštva s strani NLB postala dejanska obveznost. Da Gospodarstvo Rast v načrtu ni predvidelo možnosti, da bi moralo kot porok poravnati obveznosti do NLB, je nedvomno jasno ne glede na to, ali Zvon Ena nadaljeval prisilno poravnavo ali šel v stečaj. Morebitnega takšnega plačila od Zvona Ena ne more dobiti v celoti vrnjenega, saj Zvon Ena navadnim upnikom ponuja 80,9-odstotno popačilo terjatev, v primeru stečaja pa bi bil ta delež nedvomno nižji, pravi Grilova.

NLB ima v prisilni poravnavi Zvona Ena priznanih za nekaj manj kot 99,1 milijona evrov terjatev (63,3 milijona zavarovanih in 35,77 milijona navadnih). Ob 80,9-odstotnem poplačilu navadnih upnikov bi NLB tako dobila poplačanih okoli 28,9 milijona evrov navadnih terjatev, preostalih nekaj več kot 6,8 milijona pa bi morala poravnati družba Gospodarstvo Rast. Grilova tudi opozarja, da ima Gospodarstvo Rast v svojem načrtu prikazanih 32,6 milijona evrov navadnih terjatev, v osnovnem seznamu pa je samo 10 upnikom priznanih za 39,8 milijona evrov navadnih terjatev.

Skupaj z omenjenih okoli 6,8 milijona evrov terjatve do NLB načrt prestrukturiranja Gospodarstva Rast tako izkazuje za 13,8 milijona premalo navadnih terjatev. Zato Grilova ocenjuje, da je verjetnost, da bo načrt omogočil takšno finančno prestrukturiranje, da bo družba kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, manj kot 50-odstotna.