V primerjavi z enakim obdobjem leto prej je letos čisti dobiček prvega polletja nižji za 19,5 milijona evrov. Dobiček pred obdavčitvijo se je v primerjalnem obdobju znižal z 80,8 na 58,7 milijona evrov, medtem ko so se neto oslabitve in rezervacije zvišale z 273,3 na 295,8 milijona evrov. Prihodki od obresti bank so konec junija znašali 522,7 milijona evrov in so se glede na junij lani zvišali, medtem ko so neobrestni prihodki padli za nekaj manj kot pet milijonov evrov na dobrih 206 milijonov evrov. Po drugi strani banke ves čas zvišujejo svoje operativne stroške, ki so se do junija na letni ravni zvišali za dva milijona evrov.

Ne glede na vse ukrepe, ki jih je država sprejela za spodbuditev kreditiranja gospodarstva, to še vedno beleži negativen trend. Nominalno so se posojila podjetjem v letošnjem letu znižala za nekaj manj kot 66 milijonov evrov, na medletni ravni pa zabeležila 3,4-odstotni upad. Na drugi strani raste kreditiranje gospodinjstev, ki se je od junija lani do junija letos zvišalo za šest odstotkov, samo v letošnjem letu pa so gospodinjstva najela za 155,6 milijona evrov novih posojil.

Banke tudi letos nadaljujejo razdolževanje tako pri skupini evra kot pri tujih bankah. Obveznosti bank do sistema evra so se v minulem letu dni znižale že za skoraj 80 odstotkov na nekaj več kot 410 milijonov evrov. Pri razdolževanju pri tujih bankah so se obveznosti domačih bank na letni ravni znižale za 14,5 odstotka, samo v letošnjem letu pa so poplačale več kot 1,2 milijarde evrov obveznosti. Velik del so nadomestile vloge države, ki je letos v banke vložila za več kot 660 milijonov evrov, za nekaj manj kot 230 milijonov evrov pa so se povečale tudi vloge gospodinjstev.

katja.svensek@dnevnik.si