Manchester United

Rdeči vragi so letos ostali brez nekaterih znanih obrazov, ki so v njihovih vrstah igrali dolgo časa. Upokojili so se Van der Sar, Gary Neville in Paul Scholes, klub pa sta zapustila tudi Wes Brown in John O'Shea, ki sta odšla v Sunderland. Alex Ferguson si že celo poletje želi v Manchester pripeljati Wesleyja Sneijderja, a zaenkrat mu to še ni uspelo. Je pa Sir Alex našel okrepitve na ostalih igralnih položajih.

V vratih bo legendarnega Nizozemca zamenjal mladi in perspektivni Španec David De Gea (za katerega so Atleticu odšteli več kot 20 milijonov evrov), v obrambi mu bo pomagal mladi Phil Jones (zanj so plačali 20 milijonov evrov Blackburnu), napad rdečih vragov pa je okrepil angleški reprezentant Ashley Young (za dobrih 20 milijonov iz Aston Ville).

Trije novinci v moštvu rdečih vragov. (Foto: Mirror)

Če bo v klub do konca prestopnega roka prišel še Sneijder, lahko mirno rečemo, da bo tudi letos United tisti klub, ki ga bodo ostali morali nekako premagati v boju za angleški prestol. Glavna konkurenca rdečim vragom bo enaka kot lani, vprašanje je le, ali je prišel čas, da se v boj znova vmeša tudi Liverpool.

Manchester City

Ne moremo mimo mestnega tekmeca Uniteda, ki se kopa v denarju. A glej ga zlomka, razen prihoda Sergia Agüera (43 milijonov evrov), o velikem brezglavem nakupovanju tokrat ne moremo poročati. V klub sta poleg Argentinca prišla "le" še 8 milijonov evrov vredna Gael Clichy in Srb Stefan Savić. Še vedno ni znano, ali bo Carlos Tevez zapustil klub, kot si sam zelo želi. Pogajanja z Interjem potekajo, milanski klub pa želi v prestop vključiti Maicona ali Samuela Eto'oja.

Najdražja letošnja okrepitev zaenkrat - Sergio Agüero. (Foto: daylife.com)

Končna podoba sinje modrih torej najverjetneje še ni znana, saj ob tem ni treba poudarjati, da se njihovo ime v medijih vsakodnevno pojavi med potencialnimi kupci številnih dobrih igralcev. Je pa res, da Robertu Manciniju počasi zmanjkuje časa, če želi okrepitve pripeljati pred pričetkom sezone, kajti angleški superpokal (tako imenovani Community Shield, kjer se bosta pomerila City in United) je na sporedu že v nedeljo, liga pa se prične prihodnji konec tedna.

Chelsea

Verjeli ali ne, v londonski Chelsea je med letošnjim prestopnim rokom prispel le 19-letni španski branilec Oriol Romeu, ki zagotovo še ne bo igral vidne vloge v prvem moštvu. Nazadnje se jim je izmuznil tudi Javier Pastore, ki jim ga je speljal PSG. No, velika sprememba pa se je zgodila na trenerski klopi, kjer je odstavljenega Carla Ancelottija zamenjal trenerski čarovnik Andre Villas-Boas, ki je v lanski sezoni s Portom osvojil trojno krono.

Bo Villas-Boas našel recept za obuditev stare forme Fernanda Torresa? (Foto: daylife.com)

Ali bo v preteklosti zelo zapravljivi Roman Abramovič tokrat ubral drugačno taktiko in sezono začel z enako postavo, ki je lani do zadnjih krogov bila bitko z Unitedom za naslov prvaka? Ali pa bo portugalskemu trenerju vendarle uspelo za seboj pripeljati katerega od tvorcev uspeha v Portu? Želel naj bi si predvsem katerega od napadalcev, Falcaa ali Hulka.

Arsenal

Vsem je znana saga okoli prestopa Cesca Fabregasa v Barcelono in ta se vleče že celo poletje tudi letos in nič ne kaže, da bi se razpletla kako drugače kot lani. Ob Fabregasu je na udaru tudi Samir Nasri, a tudi njega si trener Arsene Wenger nadvse želi obdržati v klubu. Znano nezapravljivi Arsenal tudi letos ni presenetil, tako je edina omembe vredna okrepitev napadalec iz Slonokoščene obale Gervinho, ki je za 13 milijonov evrov prestopil iz francoskega prvaka Lilla.

Bodo navijači Arsenala tudi letos uživali ob potezah dvojca Fabregas-Nasri? (Foto: Reuters)

Igralski kader Wengerja je tako teden pred pričetkom sezone še vedno skoraj povsem enak kot lani. Če bo pri tem ostalo in če bodo imeli topničarji tokrat več sreče s poškodbami kot lani, potem se lahko morda letos vendarle dokopljejo tudi do kakšne lovorike. Bil bi že čas.

Liverpool

Nekdaj velikan, zadnja leta pa le povprečen angleški klub brez lovorik (z izjemo leta 2005, ko so osvojili ligo prvakov), je v želji, da se to spremeni na bolje, poleti na trgu zapravljal bolj kot prej omenjeni klubi.

Dres Redsov bodo v prihodnje nosili trije Angleži Stewart Downing (za 22 milijonov evrov iz Aston Ville), Jordan Henderson (za 22 milijonov iz Sunderlanda) in Charlie Adam (za 10 milijonov evrov iz Blackpoola). Ob zvenečih okrepitvah iz zimskega roka (Luis Suarez in Andy Carrol), nezamenljivem kapetanu Gerrardu, in standardnih Kuytu, Maxiju Rodrigezu ter Carragherju, bi bil že čas, da tudi speči velikan končno odpre oči.

Kot že rečeno, bo glavni favorit za osvojitev naslova prvaka kar branilec United, kdo ga bo pri tem najbolj ogrožal, pa bomo izvedeli kmalu. Chelsea bi ob "pravem" Lampardu (kar lansko sezono, ko je imel težave s poškodbami, to ni bil) in (končno?) zbujenem Torresu lahko zagotovo znova igral pomembno vlogo. Neznanka ostajata Manchester City in Liverpool, ki sta vsekakor zmožna visoke uvrstitve, medtem ko za Arsenal že vemo, da bo znova navduševal z lepo igro, njegovi (slabši) rezultati pa so v zadnjih letih, predvsem v končnici sezone, postali že kar predvidljivi.