Poudarili so tudi, da se reprogram posojil, ki sicer v poplačilo zapadejo konec tega meseca, nanaša na obe pivovarni: Pivovarno Laško in Pivovarno Union. Postopki odobritve ustreznih organov odločanja na bankah pa potekajo, so še navedli v Pivovarni Laško. Iz virov blizu Pivovarne Laško je STA izvedela, da Pivovarni Laško do konca leta v poplačilo zapade okrog 165 milijonov evrov posojil, od tega je 20 milijonov evrov dolgoročnih. Spomnimo, da je konec leta 2010 imela Pivovarna Laško 219 milijonov evrov kratkoročnih in 46 milijonov evrov dolgoročnih posojil. Pivovarni Union pa do konca leta v poplačilo zapade približno 100 milijonov evrov posojil, od tega je 70 odstotkov kratkoročnih.

Do izteka omenjenega reprograma bosta Pivovarni Laško in Union plačevali le obresti na najeta posojila, ne pa tudi glavnice. Pivovarni Union in Laško sicer vsak mesec za plačilo obresti namenita od 1,8 do dva milijona evrov, zapadlost posojil pa je vsakodnevna.

"Če bi Pivovarna Laško sprejela ponudbo Agrokorja za nakup 23,34-odstotnega deleža pivovarne v Mercatorju po ceni 221 evrov za delnico, bi ji to prineslo slabih 200 milijonov evrov. S tem bi se zadolženost skupine Pivovarna Laško, ki znaša 420 milijonov evrov, prepolovila. Osnovni namen finančne sanacije skupine je dezinvestiranje ob solidnem poslovanju ter sprememba razmerja med kratkoročnimi in dolgoročnimi posojili. Obe pivovarni imata namreč okoli 70 odstotkov kratkoročnih in 30 odstotkov dolgoročnih posojil. S kratkoročnimi posojili pa je družba financirala dolgoročne naložbe, kar bo treba spremeniti," pravijo viri blizu Pivovarne Laško.

Prodaji Mercatorja in Fructala po normalni ceni

STA je še izvedela, da je za sanacijo poslovanja skupine Pivovarna Laško zelo pomembna prodaja Mercatorja in Fructala po neki normalni ceni. Z njuno prodajo bi skupina močno zmanjšala svojo zadolženost, medtem ko prodaja Dela oz. Večera ne bi bistveno vplivala na zmanjšanje zadolženosti. Tudi predlagana dokapitalizacija v višini za največ 36,5 milijona evrov o kateri se bodo delničarji Pivovarne Laško izrekli na petkovi skupščini, po oceni virov blizu Laščanom nima velikega vpliva na zadolženost podjetja.

Kot je že znano, je 11 delničarjev Mercatorja pred tednom dni podpisalo sporazum o skupni prodaji delnic trgovca. V paketu je na voljo 50,03 odstotka osnovnega kapitala delnic družbe. Pivovarna Union v Mercatorju ima 12,33-odstotni delež, Laščani 8,43 odstotka, delež Radenske pa je 2,57-odstoten. Po nekaterih ocenah naj bi bil sicer razpis za neobvezujoče ponudbe za prodajo Mercatorja objavljen konec avgusta oz. v začetku septembra, prodaja pa bi se lahko zaključila do konca leta.

Pivovarna Laško pa je za nakup Fructala pridobila devet nezavezujočih ponudb, k oddaji zavezujoče ponudbe pa jih bodo povabili pet. Koga bodo povabili, Laščani ne želijo razkriti. Po neuradnih informacijah so se v ožji izbor za nakup 93,7 odstotka Fructala uvrstili srbski proizvajalec sokov Nectar, nek britanski delniški sklad, interesent iz Avstrije (govori se o Rauchu) in še ena družba iz držav nekdanje Jugoslavije, ki pa naj ne bi bila proizvodno podjetje temveč sklad. V ožji izbor se je uvrstila tudi Občina Ajdovščina. Ta si prizadeva, da bi sredstva za nakup zbrali zaposleni, bivši zaposleni in upokojeni delavci Fructala, domačini, dobavitelji in strateški partnerji.