Izvajalci del Primorje Ajdovščina so še januarja zagotavljali, da bi bilo mogoče kompleks koprskega olimpijskega bazena zgraditi do srede maja letos, največji gradbeni poseg v Kopru, celo večji kot predor Markovec, pa je še daleč od končne podobe. Časnik Delo razkriva, da naj bi Olimpijski center dokončali do aprila prihodnje leto.

Ivana Bratož, vodja odnosov z javnostmi Primorja Ajdovščina, je pojasnila, da dela niso ustavljena, temveč jih izvajajo z manjšo intenziteto. Po njenih besedah se poslovni prostori prodajajo, določene faze gradnje bodo prilagodili zahtevam kupcev, zaradi česar je nastal določen zamik pri izvedbi del. Bratoževa je za Delo tudi priznala, da na vseh področjih močno varčujejo in da na gradbišču iščejo notranje rezerve. Tako so sprejeli že nekatere ukrepe in dala izvajajo predvsem z lastno mehanizacijo.

Državna uprava je pred časom objavila razpis za nakup novih prostorov, Primorje in Hypo Leasing pa sta ji ponudila 7000 kvadratnih metrov površin najprej za 22 milijonov evrov, kasneje pa so znesel znižali na 20 milijonov, oboje je bila najugodnejša ponudba. Če bi država plačali takoj, bi kvadratni meter površine stal veliko manj kot 2000 evrov, poznavalci nepremičninske stroke pa ocenili, da tako poceni prostorov, na takem mestu, država ne bo dobila nikoli več. Poleg prostorov državne uprave je v Olimpijskem centru rezerviranih tudi 5800 kvadratnih metrov za občinsko upravo, tako Delo, ki je zdaj nameščena na štirih različnih lokacijah. Občina se še ni povsem obvezala za nakup teh prostorov, saj nima sprejetega niti proračuna. Poleg občinske uprave je v Olimpijskem centru Bazen Koper na voljo še 15.000 kvadratnih metrov poslovnih površin za trg, kjer prav tako še nihče ni vložil nobenih sredstev.

Novinar dela Boris Šuligoj v članku navaja, da je Primorje Ajdovščina po neuradnih virih v Olimpijski center doslej vložilo kakih 35 odstotkov sredstev, kupci pa so plačali veliko manj in se jim seveda ne mudi, zato je počasnejši ritem gradnje centra, v katerem bodo trije bazeni, tudi razumljiv.