Na skoraj štiriurni skupščini, na kateri je bilo prisotnega 81,58 odstotka kapitala, je bila podana vrsta nasprotnih predlogov. Najprej so delničarji podprli predlog uprave in soglasno sklenili, da bilančni dobiček, ki je bil ob koncu lanskega leta izkazan v višini 6,5 milijona evrov, ostane nerazporejen, torej se dividende za poslovno leto 2010 ne izplačajo.

Prav tako je bila tesno izglasovana razrešnica za upravni odbor, ki ga je do marca letos vodil Janez Bohorič, in nadzorni svet, kar je pomenilo odobritev dela obeh organov. Potrebno pa je poudariti, da je proti razrešnici je glasovalo kar 47 odstotkov delničarjev.

Poleg tega je Kad z nasprotnim predlogom zahteval razrešitev Tomaža Toplaka in Marka Pogačnika z mesta nadzornikov, namesto njiju pa imenovanje Aleša Skoka, člana uprave domžalskega Heliosa, in Roberta Lična, predsednika nadzornega sveta tržiškega Peka. Podobno je zahteval tudi predstavnik Merkurja, ki je zahteval odpoklic Toplaka in Pogačnika, toda namesto njiju je poleg Skoka predlagal Roka Ponikvarja, člana Merkurjeve uprave za nabavo, prodajo in logistiko.

Po začasni prekinitvi se je skupščina nadaljevala z glasovanjem o prvotnem predlogu za odpoklic Toplaka in imenovanje doktorja mednarodne ekonomije Boštjana Udoviča s Fakultete za družbene vede na njegovo mesto. Predlog ni bil sprejet ravno zaradi dodatnega predloga Kada, da se odpokliče tudi nekdanji prvi mož Slovenske odškodninske družbe (Sod) Pogačnik.

Sledilo je glasovanje o predlogu Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), da se o dodatnih nasprotnih predlogih glede odpoklica članov nadzornega sveta ne glasuje. Tudi ta predlog ni dobil zadostne podpore.

Kljub neuspešnemu imenovanju Udoviča pa je bil predlog Kada o razrešitvi Toplaka in Pogačnika vseeno sprejet, na njuni mesti v nadzornem svetu sta bila imenovana Aleš Skok in Robert Ličen. Skupščina se je poleg tega seznanila, da je Miha Resman kot novi član uprave odstopil kot član nadzornega sveta, ki ga je izvolil svet delavcev in da je bil na njegovo mesto v nadzornem svetu izvoljen Gregor Rovanšek.

Izjemno tesno je bilo tudi glasovanje o predlogu imenovanja posebnega revizorja z namenom preveritve vodenja posameznih poslov družbe. Na koncu je bil predlog zavrnjen, saj je proti glasovalo 50,9 odstotka delničarjev. Predsednik VZMD Kristjan Verbič nad tem nikakor ni bil zadovoljen, saj je prepričan, da bi bilo nujno potrebno opraviti posebno revizijo, ki bi pregledala le posle večje od sedmih milijonov evrov. Hkrati se mu zdi neprimerno, da mali delničarji še naprej ostajajo brez predstavnika v nadzornem svetu. Ob tem je Verbič okrcal tudi delovanje Kada, ki je na skupščini dal nasprotni predlog svojemu prvotnemu predlogu glede imenovanja nadzornega sveta.

Poleg naštetega so lastniki danes obravnavali tudi lansko poslovanje krovne družbe in celotne skupine, ki je zabeležila 100 milijonov evrov izgube. Predsednik nadzornega sveta Miran Kalčič je izpostavil, da poslovanje v minulem letu ni bilo ugodno, zlasti na račun slabitev nekaterih večjih finančnih naložb. Zato je nadzorni svet izvedel tudi menjavo uprave, v katero so imenovali strokovnjake, ki bi lahko rešili likvidnostne težave, razdolžili podjetje in reprogramirali kredite.