Kljub neuspešnim poskusom pa vse le ni tako slabo. Najnovejša raziskava je namreč pokazala, da je bolj zdravo izgubiti kilograme in se nazaj zrediti, kot pa sploh ne shujšati. Prej je tak način hujšanja veljal za nezdravega, ameriški znanstveniki pa so zdaj pokazali nasprotno.

Miši, ki so jih izpostavili dieti, ki je variirala med nizko in nizko vsebnostjo maščob, so živele 25 odstotkov dlje kot tiste, ki so jih ves čas hranili s hrano z visoko vsebnostjo maščob. Imele so tudi bolj zdrave stopnje glukoze v krvi, rezultati pa kažejo tudi, da imajo tisti z jojo dietami v telesu nižje stopnje škodljivih kemikalij, povezanih z diabetesom, srčnimi boleznimi in rakom.

Predhodne raziskave so kazale prav nasprotno – da lahko ponavljajoče izgubljanje in pridobivanje teže poveča tveganje smrti zaradi bolezni srca, vključno z infarktom, pa tudi splošna nevarnost prezgodnje smrti je večja. Takšno hujšanje je bilo povezano tudi s sladkorno boleznijo in kapjo, onemogočalo pa naj bi tudi delovanje imunskega sistema,tako da je bilo telo bolj ranljivo pred infekcijami.

Vodja zadnje študije Edward List z univerze v Ohiu je povedal: "Nova raziskava kaže, da enostavno pridobivanje in izgubljanje teže ne vpliva na življenjsko dobo. Študija prav tako pripomore k našemu razumevanju prednosti izgubljanja teže. Upam da bo to spodbudilo ljudi, da ne bodo obupali."

List in njegova ekipa so dve leti spremljali 30 živali v laboratoriju. Tiste miši, ki so ves čas jedle hrano z visoko vsebnostjo maščob, so pojedle večje količine hrane, bile so težje, imele so večji odstotek telesne maščobe in glukoze v krvi, kazale pa so tudi zgodnje znake sladkorne bolezni.

Miši, izpostavljene jojo dietam, so v povprečju živele 2,04 leta (druga skupina miši je doživela povprečno 1,5 leta, tiste, ki so se prehranjevale izključno s hrano z nižjo vsebnostjo maščob, pa 2,09 leta).