Bliskovite katalonske akcije so se vrstile s takšno intenzivnostjo, da si kaj hitro izgubil občutek za čas, če nanj nisi bil izrecno pozoren. K temu je svoje dodala izredno športna igra, v kateri daljših prekinitev ni bilo, a morda lahko prav tu rdeči vragi iščejo razlog za svojo nemoč. Redki so bili namreč poskusi Uniteda, da bi na Barco pritisnil bolj agresivno. Če se vedno znova poudarja Barcelonino umiranje v lepoti, pa bi si morali tekmeci za vzor vzeti tudi njeno igro brez žoge, saj ni ekipe, ki bi bila s svojim gibanjem tako nadležna za nasprotne igralce v želji, da jo ponovno prisvoji v svojo posest.

Veliko črno piko si zaslužijo navijači Uniteda. Čeprav je bil finale v njihovi domovini, je povsod donela pesem privržencev Barcelone. Ali je bilo to v središču mesta ali v navijaški coni v Hyde Parku ali pa na Wembleyju in njegovi okolici. V katalonskem taboru so v lovu na četrti evropski naslov aktivirali mnogo več svojih nekdanjih zvezdnikov, ki so se v Londonu udeleževali številnih obrobnih dejavnosti. Po zmagi so vse zavore popustile, predvsem Bolgaru Hristovu Stojčkovu, ki si je dal duška v družbi španskih novinarjev, a je bil zato toliko bolj nedostopen za ostale poročevalce - tudi bolgarske.

"Obrestovalo se nam je vse trdo delo skozi sezono. V mislih nimam samo treningov, ampak tiste malenkosti, s katerimi smo gradili prijateljstvo znotraj ekipe. Smo skupina ljudi, ki se med seboj zelo spoštuje, zato so vse lovorike še toliko slajše," je bil v poznih večernih urah najbolj zgovoren Andres Iniesta, za katerega v Španiji ne trdijo zaman, da je še boljši človek kot nogometaš. Karakter Barcinega moštva je v ključnih trenutkih sezone okrepil neverjetni povratek Erica Abidala, ki je februarja najprej pristal na operaciji tumorja na jetrih, še v isti sezoni pa je dvignil pokal lige prvakov. Kapetana Puyol in Xavi sta zatrdila, da si nihče ni bolj zaslužil doživeti tega zgodovinskega trenutka kot ravno francoski branilec.

Zasedba rdečih vragov se je hitro pobrala z Wembleyja, na katerem sploh ni bilo Dimitarja Berbatova, saj Bolgar ni želel pripotovati z ostalim moštvom, potem ko je izvedel, da ga Alex Ferguson ni vključil v kader za tekmo. Prvi strelec letošnjega angleškega prvenstva je bržčas že odigral svojo zadnjo tekmo za United, eno preveč pa je dres tega kluba nosil tudi Edwin van der Sar. Nizozemec bo tako vedno pomnil, da je kariero zaključil s porazom na največji klubski tekmi na svetu.

Liga prvakov, finale: Barcelona - Manchester United 3:1 (1:1, Pedro 27, Messi 54, Villa 69, Rooney 34).

Preberite še:

- Pogovor z Lionelom Messijem: Zabava, počitek in nove lovorike

- Nogomet ti vrne, kar mu daš

- Komentar Aljaža Vrabca: Višja sila edini tekmec