Da je dobiček poleg zniževanja stroškov tudi posledica nižjega obsega oblikovanja rezervacij, pojasnjujejo tudi v NLB. Banka je četrtletje končala s 3,4 milijona evrov čistega dobička, a če je ta po neuradnih informacijah že do konca februarja oblikovala za 70 milijonov evrov oslabitev in rezervacij, so se te do konca marca znižale na 39,1 milijona evrov. V letu 2010 je Skupina NLB skupno sicer oblikovala za 477 milijonov evrov rezervacij.

Bančna skupina je pri tem že četrto trimesečje zapored znižala znesek posojil nebančnemu sektorju, slednji pa je za slabih pet odstotkov povečal depozitne vloge. Skupni obseg vlog nebančnega sektorja NLB Skupine se je v prvem četrtletju povečal za 522 milijonov evrov, obseg kreditov nebančnemu sektorju pa se je znižal za 144 milijonov evrov. "V največji meri so se znižali krediti gospodarstvu," pojasnjujejo v banki.

Med pomembnejšimi dogodki v Skupini NLB je vsekakor dokapitalizacijav višini 250 milijonov evrov, ki je prispevala k izboljšanju količnika kapitalske ustreznosti. Ta je bil ob koncu marca za skupino NLB ocenjen na 12 odstotkov in je za 1,8-odstotne točke višji kot ob koncu lanskega leta. Količnik temeljnega kapitala, ki je konec minulega leta znašal 6 odstotkov, je bil konec marca ocenjen na 7,8 odstotka.