Ne glede na čustva, ki jih gojite do Interja, ste mu lanskega maja, ko so črno-modri na Santiagu Bernabeuu z 2:0 ugnal Bayern, morali privoščiti veselje, ki ga je kapetan Interja doživljal, ko je visoko v zrak dvignil pokal za zmagovalca lige prvakov. Ko je imel takrat ob ogromni radosti v očeh solze sreče, usta pa mu je kar nekoliko vleklo postrani, je za Zanettijem stal cel svet.

Le redki igralci so si v nogometnem svetu uspeli pridobiti takšno spoštovanje in podporo, kot ju uživa Javier Zanetti. Zato bo danes zvečer na San Siru zagotovo prejel stoječe ovacije celotnega stadiona, ko bo še 1000. v karieri stopil na zelenico.

20 let po tem, ko je podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo z argentinskim klubom Talleres, bo danes Zanetti obeležil svoj tisoči nastop s posebnim kapetanskim trakom, ki bo izkazoval spoštovanje vsem ostalim devetim nogometašem, ki jim je v karieri uspel enak dosežek ob igranju na najvišjem nivoju. S to gesto bo Javier na svoj velik večer znova pokazal svojo skromnost, ko se bo spomnil tistih, ki so enak dosežek dosegli pred njim.

Zanetti je debiritiral za Talleres septembra leta 1992. Ni dolgo trajalo, da si je ustvaril ime na nogometni sceni, saj je že prihodnje leto prestopil v precej večji klub – Banfield, od takrat naprej pa je stalno nastopal le v najvišjih ligah. Po dveh letih igranja za Banfield in že 15. nastopih za Argentino, je leta 1995 Massimo Moratti neutrudljivega Argentinca pripeljal v Milano. To je bil prvi igralec, ki je prišel v Inter, odkar je predsednik kluba postal Moratti. Slednji te odločitve zagotovo nikoli ni in ne bo obžaloval.

V naslednjih 16. letih je v dresu Interja prikazal nešteto izjemnih predstav, predvsem pa je navduševal s svojim pristopom in pošteno igro. V dolgi karieri si ni privoščil niti enega incidenta (zadnji rdeči karton je prejel leta 1999, op.p.) in velja za enega največjih vzornikov mladim športnikom. V tem času je z milanskim klubom osvojil 15 lovorik, najboljše obdobje pa je s klubom preživljal ravno v zadnjih letih, ko je petkrat zapored postal italijanski prvak, v lanski sezoni je osvojil ligo prvakov, letos pa so postali še svetovni klubski prvaki.

V pogovoru za Gazzetto dello Sport je Zanetti kot najtežja nasprotnika imenoval Ryana Giggsa in Kakaja, če bi lahko eno tekmo iz dolge kariere odigral ponovno, pa je brez pomislekov izstrelil tekmo 5. maja leta 2002, ki za privržence Interja velja za verjetno najbolj črn dan v zgodovini kluba, saj so takrat v zadnjem krogu prvenstva proti Laziu na neverjeten način zapravili Scudetto.

Danes 37-letni Zanetti ne kaže nobenih znakov staranja in še vedno predstavlja nezamenljiv del igralskega mozaika pri črno-modrih.