Novoimenovana direktorica družbe Olga Vukovac je ponedeljek na Okrožno sodišče v Celju podala predlog za stečaj podjetja in hkrati tudi vlogo za brezplačno pravno pomoč. Slednje je delavce zelo razjezilo, saj so direktorica in tudi lastniki še pred dnevi zagotavljali, da podjetje denar za začetek stečaja ima. Obravnavanje brezplačne pravne pomoči pa bi po mnenju delavcev in sindikata za kakšen mesec dni podaljšalo postopek do začetka stečaja, kar je za delavce nesprejemljivo.

Delavci, skupno jih je v podjetju zaposlenih 128, so letos prejeli le 450 evrov akontacije plače za januar, podjetje pa jim dolguje tudi del predlanskega in ves lanski regres, materialne stroške, povezane z delom, prav tako naj ne bi bili poravnani vsi prispevki in davki. Zaradi tega so 28. aprila tudi začeli stavko. Z začetkom stečajnega postopka bi delavci lahko prišli do potrebnih sredstev za preživljanje iz naslova jamstvenega in preživninskega sklada ter nadomestila za brezposelnost.

Vemont, ki je bil v preteklosti hčerinsko podjetje Vegrada, je danes v lasti nekdaj vodilnih delavcev Vegrada. Slednji pa je v stečaju od oktobra lani.

Časnik Delo v današnji izdaji navaja, da se delavci sprašujejo, ali je nekdanji direktor družbe Vemont Uroš Uršnik pod ceno prodal nekaj Vemontove opreme. Seznam osnovne opreme namreč kaže, da so bila osnovna sredstva prodana za 122.478 evrov, čeprav naj bi bila vredna nekajkrat več.

Tako je bil denimo citröen berlingo ovrednoten na 200 evrov, avtodvigalo coles na 10.000 evrov, Mercedesov kombi vito 110 na 800 evrov, pisarniška oprema in računalniki pa celo na nič evrov. Uršnik je očitke zanikal in dejal, da so bila sredstva prodana po vrednosti, po kateri so bila kupljena. Novi lastnik teh sredstev je Vemontov upnik Matjaž Delčnjak, navaja Delo.