Mnogokrat v letošnji sezoni je 65-letni Jackson potarnal, da ga njegovi igralci ne poslušajo več tako, kot so ga v preteklosti. Le šest zmag v zadnjih 17 tekmah rednega dela je samo potrdilo njegove domneve. Pred začetkom končnice je "Zen Master" napol v šali, napol zares rekel, da ga imajo nekateri košarkarji za "starega butca". Lakersi so po vodstvu sredi prve tekme proti Dallasu za 16 točk na koncu izgubili, na zadnjem, četrtem obračunu pa so z nekaterimi umazanimi potezami le dokazali, da je kemija na parketu med igralci in s trenerjem izginila.

Z enajstimi naslovi prvaka v vlogi trenerja in polno omaro palic za ribarjenje v hiši v rodni Montani Jackson ni ravno vzbujal vtisa, da je bil pretirano razočaran, ko je njegovo moštvo zaključilo sezono. To je postalo še bolj očitno po izjavi, ki jo je dal po četrtem porazu proti Dallasu, kar je bila hkrati tudi prva metla, ki jo je doživel v trenerski karieri: "Če sem odkrit, se počutim odlično, ker se je sezona za nas končno končala."

Jacksona tarejo tudi številne težave z zdravjem. Operacija kolkov, operacija hrbta, operacija srca. Vse to je prestal in verjetno ga bodo prav ti problemi v prihodnosti odvrnili od tega, da bi se še kdaj usedel na klop katerega izmed NBA moštev. "Zdravje je krivo, ne motivacija," je povedal Steve Kerr, nekdanji igralec Chicago Bulls, ki je še dodal, da bi bil šokiran, če bi se njegov nekdanji strateg še kdaj vrnil k poklicu, pri katerem je bil tako uspešen. Podobno razmišlja tudi Jim Cleamons, dolgoletni Jacksonov pomočnik: "Odločil se je, da je to njegovo zadnje leto. Skupaj sva dala skozi kar lepo bero zmag in zmagoslavij. Seveda bi se raje poslovil z naslovom prvaka, a življenje gre naprej."

Kljub metli in grobemu obnašanju igralcev na zadnji tekmi proti Dallasu pa zapuščina Phila Jacksona s tem nikakor ni oskrunjena. Prav nihče se ne more pohvaliti s tem, da je v svoji karieri treniral Michaela Jordana, Kobeja Bryanta in Shaquilla O'Neala v najboljših letih. Poleg tega pa enajstih naslovov prvaka ne osvojiš, če ne veš prekleto veliko o košarki in treniranju tega športa. "Neverjeten dosežek," je povedal Pau Gasol, ki je ob stran porinil nočno moro, ki so jo Lakersi doživljali proti Dallasu: "Vse, kar je dobil, si je zaslužil. Neverjeten trener. Doživel sem to čast, da sem lahko igral pod njegovim vodstvom in se pri tem ogromno naučil."

LA Lakers so se zdaj znašli na razpotju - ali iti v prenovo moštva ali samo zamenjati določene igralce. A vse skupaj se bo začelo pri novem trenerju. Po vsej verjetnosti bo ta naloga zaupana Brianu Shawu, ki se je kot pomočnik od Jacksona do potankosti naučil njegovega sistem dela in svetovno znani trikotni napad.