Velenjsko gradbeno podjetje Vemont, ki je bilo v preteklosti del sistema Vegrad, je v lasti nekdaj vodilnih delavcev Vegrada. Med njimi sta tudi nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak in direktorica kadrovske službe Vegrada Branka Gabrijel. Vegrad je od oktobra lani v stečaju, krovni družbi nekdaj enega največjih gradbenih koncernov v Sloveniji pa je sledil tudi stečaj več hčerinskih družb.

Kot je povedal v.d. sekretarja velenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Srečko Čater, je bil Vemont nekaj časa brez vodstva, v sredo pa je bila imenovana direktorica družbe. Neuradno naj bi to bila Olga Vukovac.

Nova direktorica ima po Čatrovih besedah nalogo podati predlog za stečaj podjetja s 128 zaposlenimi. Podjetje, ki je izdelovalo montažne gradbene konstrukcije, je bilo v več gradbenih projektih podizvajalec Vegrada in naj ne bi dobilo poplačanih vseh opravljenih del.

Delavci Vemonta so za konec aprila napovedali stavko zaradi neizplačil, napoved pa nato uresničili 28. aprila, saj so dobili za januar nakazanih 450 evrov akontacije plače, zahtevali pa so celotno plačo za januar. Podjetje jim dolguje tudi del predlanskega in ves lanski regres, plače od letošnjega januarja ter materialne stroške, povezane z delom. Prav tako niso poravnani vsi prispevki in davki, je pojasnil Čater.

Ker so že dlje časa brez sredstev za preživljanje, delavci zdaj pričakujejo, da bo kmalu stekel stečaj podjetja. S tem bodo dobili možnost uveljavljanja pravice do izplačil iz jamstvenega sklada in do izplačil nadomestil za brezposelnost.