Hrvaški podjetji se po navedbah Poslovnega dnevnika o prodaji deležev pogajata z družbo CLT-UFA iz Luksemburga, ki ima 74 odstotkov RTL Hrvaške. Ob tem še ni uradne potrditve, da so pogajanja že končana, nekateri viri pa pravijo, da so se družbe že dogovorile, da bo CLT-UFA kupila delnice od Agrokorja in Atlantica. Tudi cena, po kateri bosta podjetji prodali deleža, je skrivnost, dodaja Poslovni dnevnik, ki ob tem navaja, da bi bilo 13 odstotkov RTL Hrvaške lahko vrednih 42 milijonov kun (približno 5,7 milijona evrov), ker je osnovni kapital televizije 329 milijonov kun (44,6 milijona evrov).

Hkrati navaja, da RTL že nekaj časa posluje z izgubami ter da so vsi trije lastniki v prejšnjih letih z večkratnimi dokapitalizacijami reševali izgube te komercialne televizije. Poslovni dnevnik ocenjuje, da Agrokor ni v stanju, da bi postavljal pogoje ter da bi lahko dobil tudi manj denarja. Hrvaški svet za elektronske medije je namreč postavil rok, da RTL do 23. junija uskladi svoje poslovanje z zakonom oziroma da se v Agrokorju odločijo, ali želijo imeti delež v RTL ali v oglaševalski agenciji Unex.

Za časnik je zanimivo, da želi tudi Atlantic skupina prodati svoj delež, čeprav nima nobenih zakonskih ovir. Ob tem navaja, da predsednika uprav Agrokorja in Atlantica Ivica Todorić in Emil Tedeschi želita skupaj prodati svoja deleže, da bi lahko dosegla bolj ugodno ceno. "Poleg tega, da se bo znebil lastnine, ki ga obremenjuje, bo Todorić hkrati priskrbel del denarja, ki ga potrebuje za načrtovani prevzel Mercatorja," sklene časnik.

O prodaji deleža Mercatorja po nadzornem svetu Laškega

Nadzorna sveta Pivovarne Union in Radenske sta se danes seznanila s postopki prodaje deleža Mercatorja, ki je v lasti družb iz skupine Pivovarna Laško. Ker je predmet razpisa skupini paket delnic Mercatorja, je končna odločitev vezana na soglasje vseh treh nadzornih svetov, torej tudi nadzornega sveta Pivovarne Laško, ki naj bi bil v torek. Družbe iz skupine Pivovarna Laško od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic.

Ker družbe iz skupine Laško delež v Mercatorju prodajajo skupaj, se mora o prodaji izjasniti še nadzorni svet Pivovarne Laško. Ta naj bi bil po dostopnih podatkih v torek, je pa razplet odvisen od bank upnic pivovarne. Te naj bi se že dogovorile o skupni prodaji skupaj nekaj več kot 27-odstotnega deleža v Mercatorju, Laško pa pridružitev k tej prodaji pogojuje s podaljšanjem posojil. V Pivovarni Laško bodo tako skupaj z bankami svoj delež v Mercatorju prodali le, če jim bodo banke reprogramirale posojila. Večina od 450 milijonov evrov posojil Pivovarni Laško zapade konec junija. Če banke Laščanom ne bodo podaljšale posojil, pa ti ne bodo imeli druge izbire, kot samostojno prodati svoj, nekaj manj kot četrtinski delež v Mercatorju.

Interes za delež Laščanov v Mercatorju so izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem. Agrokor je prav ta teden zvišal svojo ponudbo za nakup Mercatorja na 221 evrov za delnico. Če bi Laščani svoj delež prodali hrvaškemu trgovcu, bi torej kupnina znašala okoli 200 milijonov evrov, kar je skoraj polovica vseh njihovih dolgov.

Zakaj so trije nadzorniki Pivovarne Union odstopili

Iz Pivovarne Laško so sporočili, da so trije člani nadzornega sveta Pivovarne Union, in sicer Anton Turnšek, Janko Remic in Franc Rojnik, po seji nadzornikov podali odstopno izjavo. Ta stopi v veljavo z dnem imenovanja novih članov na skupščini delničarjev Pivovarne Union. Turnšek, Remic in Rojnik so v ločenem sporočilu za javnost pojasnili, da so iz nadzornega sveta Pivovarne Union odstopili zato, ker jim kot ne več zaposlenim niso poznane aktivnosti in nimajo tako popolnih informacij o podjetju, zlasti pa o skupini, kot jo imajo nekateri zaposleni.

"Delo nadzornega sveta namreč ne sme biti zgolj formalno potrjevanje predlaganih sklepov, ampak je velika odgovornost članov nadzornega sveta. Za pravilne odločitve so potrebne resnične, tekoče in celovite informacije in predloženi vsi možni posledični scenariji, ki pa jih mi nismo imeli," so zapisali v skupnem sporočilu za javnost. Ob tem predlagajo, da jih v nadzornem svetu Uniona nadomestijo dobro informirani zaposleni, "ki bodo imeli možnost, da bodo v teh težkih časih lahko sprejemali prave odločitve". Te naj ne bi bile v nasprotju z dobrimi medsebojnimi odnosi in učinkovitimi ukrepi, potrebnimi za sanacijo. "Mi, žal, te možnosti nismo imeli," so še zapisali.