Cestno podjetje Kranj je imelo doslej med svojimi dejavnostmi poleg projektiranja, inženiringa, gradnje in vzdrževanja objektov visoke ter nizke gradnje tudi vzdrževanje in gradnjo cest. Leta 2005 se mu je kot hčerinsko podjetje priključilo še Gradbeno podjetje Tržič, ki se ukvarja izključno z visokimi gradnjami. "Zato smo se odločili, da izločimo tudi drugo vejo gradbene operative in vzdrževanja cest," je za STA pojasnil direktor Branko Žiberna.

Prepričan je, da bodo na ta način dosegli ravnovesje med dejavnostmi in večjo preglednost. Hkrati z dejavnostjo bodo na novoustanovljeno hčerinsko podjetje prenesli tudi 181 zaposlenih, ki se jim s tem položaj ne bo nič spremenil. Dosedanji vodja gradbene operative Iztok Tonejec pa bo kot direktor prevzel vodenje podjetja.

"Glede na današnji položaj v gradbeništvu je bilo smiselno storiti to potezo zaradi komercialnih in kadrovskih učinkov, saj naj bo med drugim omogočala tudi konkuriranje na trgu javnih razpisov," je pojasnil Žiberna in dodal, da so hkrati spremenili še ime krovnega podjetja v Gorenjsko gradbeno družbo, ki upošteva dejstvo, da kar 90 odstotkov del opravijo na Gorenjskem, medtem ko bo izločeno hčerinsko podjetje prevzelo dosedanje ime Cesto podjetje Kranj.

Skupaj bo v Gorenjski gradbeni družbi, Cestnem podjetju Kranj in Gradbenem podjetju Tržič 480 zaposlenih, medtem ko jih je bilo v boljših časih tudi 540. Zaradi vse slabšega položaja v gradbeništvu se zdi Žiberni realno, da se bo število zaposlenih zaradi zmanjšanega obsega del še naprej zmanjševalo, in sicer na približno 410 delavcev.

Investicije v gradbeništvu so se zmanjšale za več kot polovico, je pojasnil Žiberna in dodal, da država od gradbenega sektorja ne more pričakovati, da bo zaposloval toliko ljudi kot nekoč. V Cestnem podjetju Kranj oz. Gorenjski gradbeni družbi bodo nekaj časa ta tempo zmanjšanega obsega dela sicer še zmogli, saj so v razmeroma dobrem finančnem stanju v primerjavi s številni gradbenimi podjetji v državi, ki so na robu propada.

Minulo leto je kranjska družba zaključila s pozitivno ničlo in svojih nepremičnin nima obremenjenih s hipotekami. Če se bo položaj stopnjeval, pa se bo moralo tudi kranjsko gradbeno podjetje prilagoditi zmanjšanemu obsegu, je opozoril Žiberna.