Kot je WTO, ki ima sedež v Ženevi, zapisala v svojem letnem poročilu, je napovedana 6,5-odstotna rast svetovne trgovine še vedno nad dolgoletnim povprečjem. To je namreč med letoma 1990 in 2008 znašalo šest odstotkov, poročajo tuje tiskovna agencije.

Generalni direktor WTO Pascal Lamy je ob današnji predstavitvi poročila dejal, da je trgovina svetu pomagala iziti iz gospodarske in finančne krize. Pri tem je spomnil, da se je obseg svetovne trgovine leta 2009 skrčil za 12 odstotkov.

Prav tako je Lamy opozoril, da se nekatere bogate države še vedno soočajo s težavami. "Visoka brezposelnost v razvitih državah ter varčevalni ukrepi, ki smo jim priča ponekod v Evropi, bodo še naprej spodbujali protekcionistične ukrepe," je dejal.

Razvite države naj bi sicer letos zabeležile 4,5-odstotno rast trgovine, države v razvoju pa 9,5-odstotno rast (lani je bila ta rast 12,9 oz. 16,7-odstotna).

Obenem je trgovinska organizacija poudarila, da bi njeno napoved lahko ogrozilo dogajanje na Japonskem, saj to državo po potresu in cunamiju minuli mesec pretresajo slabe gospodarske novice.

Naravna katastrofa na Japonskem bo po pričakovanjih povzročila od 0,5- do 1,6-odstotni padec izvoza te države, na drugi strani pa bi lahko spodbudila od 0,4- do 1,3-odstotno rast uvoza. Industriji v deželi vzhajajočega sonca namreč primanjkuje različnih delov.

Prav tako bi se lahko napoved WTO izkazala za preveč optimistično zaradi nemirov v z nafto bogatem arabskem svetu. "Strah pred nadaljevanjem nasilja v Libiji ter pred širjenjem protestov v druge arabske države je cene nafte dvignil nad 100 dolarjev za sod," je spomnil Lamy.

Dodal je, da bi omejitev dobave nafte iz še kakšne druge pomembne izvoznice črnega zlata lahko potisnila cene nafte še višje, to pa bi negativno vplivalo na svetovno gospodarstvo.