Sklepna prireditev bo v četrtek ob 20. uri v ljubljanskem CUK Kino Šiška; pripadla bo skladatelju Vinku Globokarju in njegovemu projektu z naslovom Pre- in postmodern ob dimu havanske cigare. Globokar je za to priložnost združil nekatere svoje stare in tudi nove skladbe, povabil dramskega igralca Borisa Ostana, da je izbral poezijo, ki jo bo na večeru tudi bral, posebni gost pa bo Jean-Pierre Drouet, izjemni skladatelj, tolkalec in Globokarjev prijatelj (skupaj sta ustanovila improvizacijsko skupino New Phonic Art). V tem projektu, pri katerem bo sodeloval Big Band RTV Slovenija, se bodo združila nekatera načela in smeri glasbe zadnjega pol stoletja in avantgardne tradicije. Družbena angažiranost, raziskovanje glasbenega gledališča, iskanje nenavadnih inštrumentalnih tehnik in svobodna improvizacija - vse to so značilnosti Globokarjeve glasbe, ki pred projektom niti ni želel govoriti o sami glasbi, je pa obljubil, da bodo izvajalci - kot tudi on sam - nekaj minut po koncertu za vprašanja na voljo tudi poslušalcem.

Na sporedu tudi Mahler

Slovenski glasbeni dnevi imajo vsakič tudi teoretsko podlago, zato tudi letos ne izostane mednarodni muzikološki simpozij, ki ga že vrsto let skrbno organizira dr. Primož Kuret. Ta bo jutri in v sredo v Viteški dvorani Križank, sodelovalo bo 22 domačih in tujih muzikologov, debatirali pa bodo na temo Fin de siécle in Gustav Mahler, saj je ta skladatelj del svoje mladosti deloval tudi v Ljubljani. Te dni je izšel tudi muzikološki zbornik iz lanskega leta na temo Mitološke teme v glasbi 20. stoletja. Ob simpoziju bodo odprli še razstavo ob izidu 25. brošure referatov udeležencev, ki so na muzikoloških simpozijih sodelovali med letoma 1986 in 2010.

Mahlerju bodo letošnji glasbeni dnevi posebej naklonjeni, in kot pravi tudi Veronika Brvar, vodja programske službe Festivala Ljubljana, bo poleg simpozija in razstave Mahler v središču zanimanja še na dveh koncertih. Mahlerja recimo v zborovskih priredbah v Sloveniji še nismo slišali (to bo koncert s Slovenskim komornim orkestrom) in tako bo prvo tovrstno srečanje prav gotovo odkrilo zanimiv pogled na ustvarjalnost prirejevalcev njegovih del, med katerimi je tudi naša skladateljica Nana Forte.

Zadnji koncert Mahlerjevega abonmaja s Slovensko filharmonijo, ki bo nekakšen podogodek slovenskih glasbenih dnevov, pa bo 19. maja soočil dve Mahlerjevi deli s kompozicijami dveh slovenskih skladateljev, Antona Lajovica in Emerika Berana. Sodelovala bosta odlična vokalista, sopranistka Elvira Hasanagić in baritonist Marcos Fink, dirigiral pa bo Uroš Lajovic. Še en dogodek so organizatorji, Festival Ljubljana, nekako priključili tej manifestaciji slovenske glasbe, zgodil pa se bo šele jeseni s Komornim godalnim orkestrom SF, ko bodo poslušalcem namenili spominski koncert ob 100. obletnici rojstva dr. Dragotina Cvetka, nestorja slovenske muzikologije.

Osrednji dogodki festivala

Že pred nocojšnjim otvoritvenim koncertom v Piranu bo v tamkajšnjem kulturnem centru Georgios ob 18. uri potekala okrogla miza z naslovom Ambasadorji slovenske glasbe, ki jo bo moderiral dr. Gregor Pompe. V projektu Prošnja za besede zbora Carmina Slovenica dve uri pozneje pa bo poleg pevk sodeloval tudi interpret poezije Jožef Ropoša, medtem ko bosta za vizualno podobo poskrbeli Karmina Šilec in Belinda Radulović. Karmina Šilec pravi, da duhovnost ni nujno religioznost, lahko pa je zaobjeta v trojno različnost: konfesionalnost, agnostičnost in ateističnost. In ko se mističnost poveže s transcendenco, dobimo osebne izpovedi o duhovnosti, ki pomagajo k neposredni refleksiji duhovnega sveta. In glasba, predvsem petje, pa tudi beseda, sta od nekdaj služili kot vez z bogovi in duhovnimi svetovi.

Hommage á Primož Ramovš bo večer, posvečen orgelski glasbi Primoža Ramovša, za katero sta značilni strast in barvitost, Polona Gantar pa bo jutri poustvarila nekaj njegovih najbolj vidnih del v Frančiškanski cerkvi. Simfoniki RTV Slovenija bodo jutri ob 20. uri nastopili z mladim dirigentom Marinom Formentijem ter solistko violinistko Claro Cernat. Dobre pol ure pred koncertom bo pogovor z izvajanimi skladatelji večera, to so Božič, Petrić, Vrhunčeva, Žuraj in Šenkova.

V sredo bo matinejski koncert v Atriju ZRC SAZU z naslovom Slovenske ljudske in čitalniške pesmi, ki jih bo poustvarila vokalna skupina Insula memoriae. Istega dne zvečer bo na ljubljanskem gradu spet zborovsko slovesno, kajti Slovenski komorni zbor je pod vodstvom Martine Batič pripravil koncert Mahlerjevih del v zborovskih priredbah (C. Gotwalda, G. Pessona in N. Forte), za nameček pa bomo slišali še enega komponista, ki je zgodovinsko povezan s Slovenijo, Huga Wolfa.

Na ljubljanskem gradu bo v četrtek tudi celodnevno srečanje ob spominu na slovenskega zborovodjo in skladatelja Janeza Kuharja. Že zjutraj bo glasbena delavnica za otroke, sledil bo študentski simpozij na temo Otroška glasba in pomen Janeza Kuharja, pozneje bo v Palaciju na ogled tudi dokumentarni film o skladatelju, dan pa se bo zaključil s koncertom otroških skladbic Pri stričku Janezu. Za otroke bo v času festivala potekala še ena glasbena delavnica, vsak dan dopoldne v Palaciju in Stanovski dvorani na ljubljanskem gradu. Sodelovali bodo študentje Akademije za glasbo in Pedagoške fakultete, otroški zbor RTV Slovenija, zborovodkinja Anka Jazbec in otroški zbor Glasbene matice Ljubljana pod vodstvom Andreje Martinjak.