Še več; ljubljanska policija v zadevi GPG vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve gospodarskih kaznivih dejanj pri poslovanju, toda minister vztraja, da mu ne more niti začasno zamrzniti dodeljevanja novih primerov prisilnih poravnav in stečajev.

Dolamič je med drugim vodil postopek ene največjih prisilnih poravnav, in sicer prisilno poravnavo Istrabenza. Že takrat so se pojavili namigi, da je bil prisilni upravitelj skrbno izbran, saj naj bi si nekateri obetali velik zaslužek s poceni nakupi premoženja Istrabenza, če bi ta končal v stečaju. Tudi bankirji, ki so spremljali pogovore o reševanju Istrabenza, zatrjujejo, da se je Dolamič ves čas zavzemal za stečaj, o tem naj bi obstajali tudi pisni dokazi. Dolamič bi kot stečajni upravitelj seveda imel ključno vlogo pri prodaji premoženja.

(Ne)naključen izbor upravitelja za Istrabenz

Podatki o Dolamičevih aktivnostih, ki smo jih pridobili od pravosodnega ministrstva, te dvome samo potrjujejo. Boris Dolamič, ki je licenco za upravitelja dobil leta 2002, je namreč avgusta 2008 zaprosil ministrstvo za začasno ustavitev svojega imenovanja za upravitelja v novih zadevah, saj da je prevzel funkcijo direktorja GPG. Zamrznitev naj bi na njegov predlog veljala do junija 2010, toda čez manj kot leto dni si je premislil. Čeprav je še danes direktor GPG, je namreč 6. julija 2009 zaprosil za preklic začasne ustavitve svojega imenovanja za vodenje novih insolventnih postopkov. Istega dne mu je ministrstvo ugodilo in čez natanko dva dni, 8. julija 2009, ga je koprsko okrožno sodišče že imenovalo za prisilnega upravitelja Istrabenza. Sklep o potrditvi prisilne poravnave je postal pravnomočen 3. marca 2010, končno poročilo upravitelja pa je Dolamič na sodišče poslal 20. aprila 2010, s čimer mu je prenehala tudi funkcija prisilnega upravitelja Istrabenza. Že dober teden dni pred izdelavo končnega poročila pa je zopet zaprosil za zamrznitev licence, iz česar je mogoče sklepati, da se je Dolamič ponovno aktiviral izključno zaradi Istrabenza. Septembra lani, ko je že vedel, da GPG drvi v stečaj in ko je iz njegovega lastništva že prenesel zdrava jedra, je zopet zaprosil za ponovno dodeljevanje insolventnih postopkov. Ob tem velja omeniti, da ima dovoljenja za upravitelja v insolventnih postopkih tudi Dolamičeva zunajzakonska partnerica Darja Erceg. Ercegova je od septembra 2007 predsednica nadzornega sveta GPG, ki je dopuščal nekajletno izčrpavanje podjetja.

Ministrstvo je, ko smo ga seznanili s temi podatki, obljubilo, bodo najprej zaprosili predsednika okrožnega sodišča v Kopru za poročilo o vseh okoliščinah postavitve upravitelja v zadevi Istrabenz. Na osnovi prejetja poročila bodo sprejeli odločitev, ali bo potreben pregled poslovanja sodišča v tej zadevi.

Zakon ministru zavezuje roke

Kot so še poudarili na ministrstvu, lahko minister dovoljenje za opravljanje funkcije upravitelja v insolventnih postopkih odvzame, če je bil upravitelj pravnomočno obsojen za kazniva dejanja, storjena z naklepom, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, ali za vrsto kaznivih dejanj, storjenih iz malomarnosti. Vendar Zalar ne razpolaga s podatki, da bi bil Dolamič obsojen za katero od omenjenih kaznivih dejanj. Upravitelju lahko dovoljenje preneha veljati tudi v primeru, če je s pravnomočno odločbo tako odločila disciplinska komisija pri zbornici upraviteljev, a ministrstvo ni prejelo nobene prijave komisije.

Insolventna zakonodaja sicer omogoča tudi začasno ustavitev imenovanja posamezne osebe za upravitelja v novih zadevah, vendar zgolj če je proti njemu začet kazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja pri opravljanju pristojnosti in nalog upravitelja v konkretnih insolventnih postopkih. V takem primeru pa mora biti izdana obsodilna sodba, pravnomočna obtožnica ali pravnomočno odrejen pripor. Toda ministrstvo, kot so zatrdili, ne razpolaga s podatki, iz katerih bi bilo razvidno, da je bil Dolamič kaznovan za dejanja, ki bi jih storil kot prisilni upravitelj.

Dolamičevi upniki praznih rok

Tudi v primeru, da se bo predkazenski postopek policije in tožilstva končal z obsodilno sodbo, bo lahko torej Dolamič glede na zakonsko ureditev in hitrost pravosodnega sistema še nekaj let mirno opravljal funkcijo prisilnega in stečajnega upravitelja. Toda glede na njegovo delovanje kot direktorja in lastnika GPG je mogoče upravičeno dvomiti, da še lahko uživa zaupanje za javna pooblastila. Zlasti je mogoče dvomiti, da bo v insolventnih postopkih upošteval glavno vodilo pri opravljanju nalog upraviteljev - varovanje in uresničevanje interesov upnikov, glede na to, da bodo ravno upniki potegnili najkrajšo v stečaju GPG.

vesna.vukovic@dnevnik.sisuzana.rankov@dnevnik.si