Glede na Todorićeve ambicije ni pričakovati, da bi pobudo v Zagrebu vzeli resno, čeprav so tudi investicijski skladi, ki so v preteklosti izražali interes za vstop v Mercator, tega izmed vseh trgovskih verig na trgih jugovzhodne Evrope ocenjevali kot odskočno desko za konsolidacijo trgovske dejavnosti v regiji tudi z akvizicijami na teh trgih. Ni pa izključeno, da ideje ne bi pozitivno sprejeli investitorji, ki so nameravali financirati prevzem Mercatorja.

"To je prijateljska pobuda"

"To pismo ni namera za prevzem katere koli družbe Skupine Agrokor in vas prosimo, da ga kot takšnega tudi ne obravnavate. Gre le za prijateljsko poslovno pobudo za preučitev predlagane oblike strateške povezave, ki bi obema poslovnima skupinama, njunim deležnikom in širšemu družbenemu okolju v celotni regiji zagotovo prinesla pozitivne učinke," je v pismu, ki ga je Mercator včeraj popoldne objavil na straneh Ljubljanske borze, zapisal Žiga Debeljak. Predsednik uprave Mercatorja se je oglasil prvič po razkritju informacij, da Agrokor prepričuje Unicredit banko in EBRD v sodelovanje pri prevzemu Mercatorja, iz njegovih stališč pa je razvidno, da Agrokorjevo namero ocenjuje za sovražno. Iz Agrokorja so včeraj sporočili, da Debeljakovo pismo cenijo in da bodo nanj odgovorili.

Predlog Mercatorja temelji na tem, da bi Mercator z odkupom Agrokorjeve dejavnosti maloprodaje izdelkov vsakdanje potrošnje okrepil svoj vodilni položaj v regiji. Agrokor bi se osredotočil na svojo temeljno dejavnost proizvodnje, v kateri je že danes vodilno podjetje v regiji. Debeljak obljublja, da bi Skupina Mercator nadaljevala in celo okrepila sodelovanje s prehransko divizijo Agrokorja. Po naših podatkih je Mercator lani z Agrokorjevo proizvodnjo ustvaril okoli 40 milijonov evrov prometa. Za razliko od politike Agrokorja, ki je iz polic Konzuma praktično umaknil vse slovenske proizvode, je Debeljak ponovil, da Mercator dolgoletno neprekinjeno uspešno sodeluje z vsemi proizvodnimi družbami Skupine Agrokor. Obljublja mu tudi širitev na nove trge.

Kot smo razkrili v Dnevniku, Agrokorjevi načrti za prevzem Mercatorja predvidevajo okoli 150 milijonov evrov sinergij na leto na račun zmanjšanja števila zaposlenih (2000 v treh letih) in na račun dobaviteljev. Nasprotno, Debeljak ocenjuje, da v primeru uresničitve Mercatorjevega predloga odpuščanje ne bi bilo potrebno.

Agrokor bi se izognil težavam z varuhi konkurence

V zadnjih dneh smo večkrat opozorili, da so za kakršno koli povezovanje Agrokorja in Mercatorja velika ovira regulatorji trga oziroma njihovo varovanje konkurence. Krepitev prevladujočega položaja na trgu je namreč sporna s stališča evropske in slovenske zakonodaje, pa tudi zakonodaje Hrvaške, ki je že pridružena članica Evropske unije. Na to Todorića opozarja tudi Debeljak. Na hrvaškem trgu ima Agrokor položaj vodilnega trgovca s prevladujočim položajem v regiji, Mercator pa je drugi največji trgovec. Na srbskem trgu je Mercator drugi največji trgovec, Agrokor pa tretji. V Bosni in Hercegovini je Agrokor največji trgovec, Mercator pa tretji največji. V Sloveniji in Črni gori je Mercator največji trgovec, Agrokor pa na njem ni prisoten. "Zelo verjetno je, da na več trgih predlagana povezava z vidika horizontalne koncentracije ne bi bila dopustna oziroma bi bila dopustna le z velikimi omejitvami." Ker je Agrokor lastnik proizvodnih podjetij in ima na številnih trgih tudi vodilni oziroma prevladujoč položaj, bodo po Debeljakovih ocenah varuhi konkurence preučili tudi vertikalno koncentracijo v odnosu nabava-prodaja.

Debeljak namiguje na težek položaj Agrokorja

"Vaša prizadevanja za strateško prestrukturiranje Skupine Agrokor razumemo, saj nam je znan položaj gospodarskega okolja, finančnih trgov in konkurence v regiji ter strateški, poslovni in finančni položaj Skupine Agrokor. V Evropi večinoma ni trgovskih družb, ki bi bile v velikem obsegu vertikalno integrirane z lastno proizvodnjo, saj takšna povezava lahko dolgoročno zmanjšuje konkurenčnost in razvojno sposobnost verige in je s tem lahko v škodo potrošnikom, posledično pa tudi takšni družbi, njenim zaposlenim in vsem ostalim deležnikom," opozarja Debeljak Todorića. Prav ta del Debeljakovega pisma pa je očitno bolj kot Agrokorju namenjen finančni javnosti oziroma tistim bankam in drugim finančnim institucijam, ki so pripravljene zagotoviti sredstva za prevzem Mercatorja oziroma so že kreditodajalke Agrokorja. Namiguje namreč na resen položaj, v katerem se je znašel Agrokor in ki je bil v zadnjem času že večkrat izpostavljen, in na nevarnosti, ki ga čakajo v primeru nepremišljenih strateških odločitev. "V dejavnosti, kjer so ekonomije obsega pomembne, mednarodna konkurenca pa vse bolj ostra, si le z osredotočanjem v temeljno dejavnost in izkoriščanje razvojnih in poslovnih sinergij v okviru temeljne dejavnosti lahko gospodarske skupine zagotovijo dolgoročno konkurenčnost za svoje potrošnike in s tem sposobnost preživetja v vse bolj konkurenčnem gospodarskem okolju," ocenjuje prvi mož Mercatorja.

Naša največja trgovska družba bo sicer danes podrobno predstavila poslovanje v lanskem letu. Na nevarnosti Agrokorjevega prevzema Mercatorja pa bodo danes opozorili tudi predstavniki največje sindikalne centrale, Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si