Ličen je za STA pojasnil, da so Gorjup Brejčevo že kontaktirali glede primopredaje. Da se dogovori o primopredaji poslov z njo, pa je zadolžen Sajovic, ki je danes z vsemi potrebnimi pooblastili že na svojem novem delovnem mestu. Ličen upa, da bo primopredaja opravljena še ta teden. Sicer pa to dela v podjetju ne moti, po zagotovilu zaposlenih namreč normalno delajo dalje.

Prihodnji teden se bodo predvidoma ponovno zbrali tudi nadzorniki, ki so v mesecu dni delovanja opravili že tri seje. Naslednja seja je sklicana za 17. februar, dnevni red pa bodo glede na sklepe prejšnje seje prilagodili novim razmeram oziroma zamenjavi v vodstvu podjetja. Ličen se nadeja, da bodo vendarle dobili tudi vse potrebne številke o delovanju družbe v minulih letih, da bi tako preverili tudi preteklo poslovanje.

Ličen je pojasnil, da bodo na naslednji seji nadzornega sveta novo upravo pooblastili, da opravi posebno revizijo in po potrebi angažira tudi zunanjo revizorsko hišo, da ugotovi dejanski položaj podjetja, na podlagi katerega bo mogoče narediti tudi načrte za prihodnost. Če bo revizija pokazala morebitne nepravilnosti, na katere so v zadnjih letih namigovala nekatera anonimna pisma in govorice, pa bodo nadzorniki ukrepali v skladu z zakonodajo.

Novi nadzorni svet Peka je sicer Gorjup Brejčevo v petek razrešil iz ekonomsko-poslovnih razlogov. Hitra odločitev novega nadzornega sveta, ki je bil konstituiran v začetku januarja, je bila nepričakovana. Ličen pa je pojasnil, da bi odlašanje s to odločitvijo utegnilo podjetju povzročiti še več težav, saj jim Gorjup Brejčeva po njegovi oceni ni predstavila ustrezne vizije in ukrepov za izhod iz kritične situacije.

Novi prvi mož tržiškega obutvenega podjetja, ki si je v zadnjih šestih letih izkušnje s področja sanacije in projektnega dela nabiral tudi v državah bivše skupne države, bo preveril poslovanje, zaloge, nepremičnine in vse drugo potrebno za ugotovitev položaja družbe. Sicer pa je njegova temelja ideja, da bi Peko povečal lastno proizvodnjo, pri kateri ustvarja višjo dodano vrednost kot pri dokupu.

Sajovic bo preveril tudi trgovsko mrežo, posebej v državah nekdanje Jugoslavije, kjer so po njegovih ugotovitvah rezultati Peka zaskrbljujoči. Ob tem je pojasnil, da bodo težili k temu, da bo vsaka poslovalnica pokrila samo sebe.

Sicer pa si Sajovic najprej želi ustvariti zaupanje med zaposlenimi. Obljublja, da odpuščanj ne bo in napoveduje socialni dialog ter karierni načrt za zaposlene, s katerim bi ti dobili novo energijo in motivacijo. Skupaj pa bi po ugotovitvi dejanskih razmer pripravili tudi strategijo razvoja.