Računsko sodišče je decembra lani objavilo revizijsko poročilo o gospodarnosti poslovanja Darsa pri izplačilu odškodnine fizični osebi in dogovoru o gradnji nadvoza nad odsekom Pluska - Ponikve na dolenjski avtocesti, v katerem je ugotovilo, da je Dars ravnal negospodarno.

V poslanski skupini SDS predlagajo, naj predsednik odbora za promet Janko Veber (SD) na sejo povabi ministra za promet Patricka Vlačiča, predsednico uprave Darsa Matejo Duhovnik, nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Rada Genoria, predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa in predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča.

V poslanski skupini največje opozicijske stranke menijo, "da je ravnanje Darsa ne samo neodgovorno in negospodarno temveč se pojavlja tudi sum, da bi lahko tako dogovarjanje o odškodninah postalo stalna praksa". Prepričani so, da je za nastalo situacijo odgovoren tudi Vlačič, ki da bi moral vedeti za kršitev zakona, opozarjajo pa tudi na neodzivnost nadzornega sveta Darsa v tem primeru.

Odboru za promet predlagajo, naj na nujni seji sprejme sklep, v katerem ugotavlja, da je bilo pri izvedbi navedenega posla narejenih veliko napak, nepravilnosti in mogoče tudi kaznivih dejanj, ter sklep, s katerim podpira sklepe komisije DZ za nadzor javnih financ.

Komisija, ki jo vodi Andrej Vizjak (SDS), se je na januarski seji seznanila z omenjenim poročilom računskega sodišča, zaradi negospodarnega ravnanja Darsa v zadevi pa je predlagala razrešitev nadzornikov in uprave Darsa.