Načrt definira prioritete, služil bo kot vodilo in pripomoček različnim državnim institucijam za doseganje čim večjih sinergij, optimalno izkoriščanje virov in da bi bila javna sredstva smotrno porabljena. Hkrati tudi znanstveni in gospodarski sferi, ki ima te ambicije, omogoča z veliko večjo stopnjo predvidljivosti kot v preteklosti načrtovati njihove namere, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Golobič.

"Načrt dopolnjuje v vsebinskem smislu in predstavlja tudi do določene mere izvedbeni dokument raziskovalne in inovacijske strategije Slovenije," je še poudaril minister Golobič in dodal, da bodo po javni obravnavi načrt posredovali na vlado.

"Če želimo več proizvodov z visoko dodatno vrednostjo v Sloveniji, je ključno, da imamo visoko razvito znanost. To pomeni odlične raziskovalce, odlične institucije in nujno odlično raziskovalno opremo, ki je bila zadnja leta preveč zapostavljena," je poudarila v.d. direktorice direktorata za znanost in tehnologijo Jana Kolar.

Kot je pojasnila, so se ravno zato odločili pripraviti ta strateški načrt, s katerim bodo omogočili preskok v kakovosti raziskovanja v državi in tehnološke preboje ter optimizirali javna sredstva, ki jih vlagamo v drago raziskovalno opremo.