Kot je v kratkem nagovoru pred začetkom srečanja poudaril ustanovitelj foruma Klaus Schwab, se svet ni še nikoli soočal s toliko kompleksnimi izzivi naenkrat. WEF je zato pred začetkom letošnjega foruma opravil posebno študijo o najpomembnejših globalnih izzivih v letu 2011.

Najuglednejši predstavniki s političnega, gospodarskega, akademskega in civilnodružbenega področja so kot pet največjih izzivov navedli premike gospodarske moči od razvitih k hitro rastočim državam, ki jih je kriza močno pospešila, nadaljnjo eksplozivno rast svetovnega prebivalstva, številne negotovosti glede globalnega gospodarskega okrevanja, poglabljanje neenakosti med državami in znotraj držav ter vprašanje omejenosti naravnih virov, ki predstavlja resno grožnjo stabilnosti.

Med okoli 2500 udeleženci iz poslovnega in političnega sveta, civilne družbe in sveta zabave, ki naj bi se do konca tedna mudili v Davosu, je svoj prihod napovedalo tudi 35 šefov držav in vlad. Za varnost udeležencev naj bi skrbelo okoli 5000 vojakov in policistov.

Zasedanje bo v spremstvu močne vladne delegacije odprl ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, čeprav je nemudoma po ponedeljkovem terorističnem napadu na moskovskem letališču Domodedovo prihod odpovedal. Prišli naj bi med drugim tudi nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Nicolas Sarkozy in britanski premier David Cameron.