Tako bi morale države zmanjšati porabo mesa, četudi z višjimi davki. Povečati bi bilo treba uporabo gensko spremenjenih rastlin, da bi povečali pridelek. Odločno pa bi morali zmanjšati tudi odpadke, opozarjajo strokovnjaki v poročilu o prihodnosti globalne prehrane in kmetijstva, ki je bilo objavljeno v ponedeljek.

Kot opozarja vodja študije, profesor John Beddington, glavni svetovalec vlade v Londonu za znanost, bo čez 40 let na Zemlji že devet milijard ljudi, ki jih bo treba prehranjevati. Za to pa bodo potrebne radikalne spremembe v sistemu pridelave hrane in to takoj, tako med politiki, kmeti, kot predelovalci hrane, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozarja profesor.

"Nujne spremembe so potrebne v prehrambeni industriji, da bomo ustvarili trajnostno preskrbo s hrano in odpravili lakoto. To je zelo pomembno tudi pri odpravljanju ostalih problemov, kot so migracije zaradi podnebnih sprememb, konfliktov in gospodarskih težav," je še opozoril profesor.

Toda hitrih rešitev ni, je prepričan Beddington. Že zdaj sistem kaže razpoke na dveh področjih. Največji problem je, da prehrambeni sistem ni trajnostno naravnan, saj se viri porabljajo hitreje, kot jih je narava sposobna nadomestiti. Drug problem pa je, da je milijarda ljudi lačnih, druga milijarda trpi pomanjkanje, medtem pa ena milijarda ljudi prekomerno troši, je povedal.