Po hudi recesiji v letih 2008 in 2009 je začelo globalno gospodarstvo lani počasi okrevati. V državah srednje in jugovzhodne Evrope ni bilo velikih propadov bank ali izgube zaupanja v finančni sistem, je pred več kot 1000 udeleženci redne letne konference Euromoney povedal Richard Enson iz družbe Euromoney Institutional Investor. Regija je lani zabeležila v povprečju 3,6-odstotno gospodarsko rast; ta je bila sicer precej neenakomerna, največ pa so je bile deležne države z večjim obsegom zunanje trgovine.

Po stopnji rasti med temi državami izstopa Turčija, katere obseg bruto domačega proizvoda se je lani povečal za 7,4 odstotka. "Tudi letos bomo verjetno imeli zelo visoko rast," je dejal guverner turške centralne banke Durmus Yilmaz, ob tem pa opozoril na negotov položaj na trgu dela. Pomembno je ustvarjati nova delovna mesta, je poudaril ter dodal, da se stopnja brezposelnosti v Turčiji, ki presega 11 odstotkov, v zadnjih treh mesecih sicer znižuje.

Tudi gruzijska finančna ministrica Rusudan Kemularia se je pohvalila z več kot šestodstotno gospodarsko rastjo v letu 2010. "Zdaj prenavljamo davčno zakonodajo, da bomo bolj zanimivi za tuje vlagatelje," je dejala. Prav povečanje naložb iz tujine pa je po mnenju številnih udeležencev konkurence najlažja možnost za okrepitev gospodarske rasti.

Optimistični glede rasti so bili tudi predstavniki drugih držav tega dela Evrope. Bogdan Dragoi z romunskega ministrstva za finance je povedal, da je vlada sprejela drastične protikrizne ukrepe, ki so bili vsi nepopularni, a potrebni, da bi zagotovili rast. Tudi v ostalih državah so se vlade zoperstavile krizi z vrsto ukrepov, zdaj pa jih čakajo strukturne reforme kot tudi zmanjšanje javnofinančnih primanjkljajev in zadolženosti, a ne zgolj z zmanjševanjem izdatkov.