Delovna skupina, oblikovana za pripravo ukrepov za sanacijo gradbeništva, je vladi predlagala zagon velikih infrastrukturnih projektov na področjih prometa, energetike, zdravstva in šolstva. Predvidene so tudi investicije v modernizacijo železniškega in cestnega omrežja ter letališke in pristaniške infrastrukture.

Ukrepi bodo v pomoč celotnemu gospodarstvu, ne le gradbeništvu, je pojasnila Radićeva.

Ukrepi predvidevajo tudi investicije v energetsko sanacijo stavb, spremembe zakonodaje, vstop slovenskih podjetij na tuje trge (internacionalizacija podjetij). Ker je bilo gradbeništvo v Sloveniji na vrhuncu konjunkture predimenzionirano, ga po mnenju ministrice v takšnem obsegu ne moremo več pričakovati, zato morajo podjetja posle iskati tudi v tujini.

Vlada se bo sanacije likvidnostne krize lotila z uvedbo od 30– do 60–dnevnega obveznega roka plačila in obveznega pobota obveznosti. Novejši ukrepi (skrajšanje plačila davka na dodano vrednost na 21 dni, možnost večstranskega pobota, garancije za najete likvidnostne kredite) po mnenju Radićeve niso zadostovali, zato upa, da bo zakon "pika na i“.

Prepovedali bodo gradnjo v lastni režiji za objekte, večje od 250 kvadratnih kilometrov, povečali bodo nadzor nad delom na črno in nadzor nad ustanavljanjem slamnatih podjetij. S spremembami delovne zakonodaje naj bi tudi preprečili zlorabe prezaposlovanja delavcev na slamnata podjetja.

Čas za premislek

Ali bo država gradbincem priskočila na pomoč z odkupom stanovanj? Ministrica Radićeva odgovarja, da si bo vlada pri tem vprašanja vzela nekaj dni časa za premislek. Ministrstvu za okolje in prostor so namreč dali petnajstdnevni rok za premislek, ali je odkupovanje neprodanih stanovanj prek posebnega stanovanjskega sklada smiseln, in ali bo prispeval k zagonu na nepremičninskem trgu.

O podrobnostih morebitnega posega na nepremičninski trg pa ministrica ni želela spregovoriti, saj so stvari še odprte. Cilj ukrepa bi bil, da se poveča povpraševanje. "Zakaj poseg? Ker ne pride do znižanja cen na trgu. To pomeni, da trg ne deluje optimalno. Ko cena ne uravnava ponudbe in povpraševanja, je smiselno, da vstopi država," pravi Radićeva in dodaja, da bi bil ukrep "poskus, da se na trg vplete kupec, ki bi prispeval k temu, da se ponudba in povpraševanje uskladita".

Za dodaten premislek so se odločili med drugim tudi zato, ker da se pojavljajo indici, da se povpraševanje povečuje. "Če se je trg začel prebujati, ni smiselno, da kdorkoli intervenira na trg," je dejala

O tem, koliko sredstev bodo zahtevali ukrepi za sanacijo gradbeništva, ministrica ni želela govoriti, ker še niso sprejeli odločitve glede odkupovanja stanovanj.