"V skladu z zakonom so možni vsi trije razpleti: dokapitalizacija, sprememba terjatev v lastniški kapital in poravnava. V T2 ne izključujemo nobenega. Kateri scenarij pa bo dejansko realiziran, je odvisno od dogovorov z upniki in med njimi," so bili včeraj odkriti v T2 in potrdili, da trenutni predlog predvideva vračilo 34,6 odstotka terjatev v osmih letih z možnostjo odplačevanja v letnih obrokih.

Tudi sicer je vprašanje, ali se bosta Gratel in Telekom Slovenije strinjala s trenutnim predlogom - z vračilom le dobre tretjine terjatev - saj bi prvega to zaradi odpisa in posledične izgube najverjetneje potopilo, ravno Telekom pa je tisti, ki že mesece vztraja pri stečaju T2 in čimprejšnjem vračilu dolga. Opozorimo, da bi v primeru, da prisilna poravnava T2 ne bi bila izglasovana (z vsaj 60 odstotki glasov za), moralo sodišče omenjeni postopek ustaviti in v skladu z zakonom zoper T2 uvesti stečajni postopek.

"V postopku prisilne poravnave družbe T2 bo Gratel vsekakor zaščitil svoje interese. S preostalimi upniki bodo navedene pogoje podrobno preučili v naslednjih dneh," so bili diplomatski v Gratelu, ki naj bi mu T2 dolgoval več kot 60 milijonov evrov in bodo imeli zaradi tega najbrž glavno besedo pri glasovanju o prisilni poravnavi.

Svojih terjatev, ki so že dalj časa zapadle in predstavljajo praktično vsa sredstva družbe, v Gratelu nimajo zavarovanih, če bi soglašali z odpisom večine zneska, pa bi jih to pahnilo v velike težave. Pred letom dni so imeli namreč za "zgolj" devet milijonov evrov kapitala, na drugi strani pa bi morali lani vrniti za slabih 40 milijonov evrov posojil, večino teh najetih pri bankah. Vseeno so bila posojila zavarovana s poroštvom družb Rešet, Lokainvest in Ekol (tako kot Gratel v lasti Jurija Krča).

Mnogo bolj nezadovoljni so v Telekomu, kjer bodo počakali na mnenje sodišča v Mariboru, "saj mora ta presoditi oziroma ugotoviti, ali bo prisilna poravnava uspešna". "Ob tem pa želimo znova spomniti in opozoriti, da je bil Telekom v tem upniškem razmerju prisiljen vztrajati v skladu z določili Apeka, torej s strani tretjega," so bili ostri v Telekomu. Dodali so, da so dolgovi T2 narasli že na 14,5 milijona evrov.

Če bo sodišče potrdilo začetek prisilne poravnave T2, bo najprej imenovalo upravitelja in upniški odbor, nato pa upnike pozvalo, naj svoje nezavarovane terjatve prijavijo v enem mesecu. Šele takrat bo jasno, v čigavih rokah bo usoda T2.

tomaz.modic@dnevnik.si