Tržna kapitalizacija delnic na Ljubljanski borzi se je v letu 2010 znižala na vsega sedem milijard evrov, kar je najnižja raven vse od začetka finančno-gospodarske krize. Največ so lani izgubili delničarji Telekoma Slovenije in Save. Delničarji nacionalnega operaterja so namreč zaradi tretjinskega padca cene delnice izgubili skoraj 320 milijonov evrov, delničarji Save pa le slabih 20 milijonov evrov manj. Med redkimi družbami, ki so v letu 2010 pridobile na vrednosti, so bile delnice Žita, Cinkarne Celje, Gorenja in Mercatorja, medtem ko so borzni poraženci leta predvsem holdingi. Več jih je namreč izgubilo tudi 50 odstotkov vrednosti in več, tudi za letošnje leto pa ni pričakovati bistvenega okrevanja med domačimi holdingi. Prav holdingi pa utegnejo imeti v letu, ki je pred nami, pomemben vpliv na dogajanje na Ljubljanski borzi, saj jih bo več prisiljenih v prodajo svojih naložb.

Skozi večji del leta je bilo opaziti predvsem umik malih vlagateljev, saj se ocenjuje, da je svoje naložbe v slovenskih delnicah prodalo več deset tisoč vlagateljev. Med redkimi kupci so bili predvsem tuji skladi, osredotočeni na tako imenovane obrobne trge, medtem ko so domači institucionalni investitorji neto prodajali svoje naložbe.

Okrevanje na Ljubljanski borzi bo v tem letu po ocenah poznavalcev odvisno predvsem od likvidnosti, ki še vedno ostaja na rekordno nizkih ravneh. V letu 2010 je namreč promet na Ljubljanski borzi znašal vsega 490 milijonov evrov, kar je najmanj po letu 1998. Tretjino prometa je sicer odpadlo na delnice Krke, ki so še edine likvidne delnice na slovenskem kapitalskem trgu.

matjaz.polanic@dnevnik.si