Zadnji dve leti je naziv najboljšega evropskega košarkarja romal v roke odličnega Španca Paua Gasola, ki že nekaj let uspešno igra za Jezernike iz Los Angelesa v ameriški ligi NBA.

Poleg Gasola se za naslov potegujejo še Andrea Bargnani (Toronto Raptors), Nicolas Batum (Portland Trail Blazers), Omri Casspi (Sacramento Kings), Luol Deng (Chicago Bulls), Dimitrios Diamantidis (Panathinaikos), Hidayet Türkoglu (Phoenix Suns), Ersan Ilyasova (Milwaukee Bucks), Linas Kleiza (Toronto Raptors), Timofej Mozgov (New York Knicks), Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks), Juan Carlos Navarro (Barcelona), Nikola Peković (Minnesota Timberwolves), Miloš Teodosić (Olympiacos) in Goran Dragić (Phoenix Suns).

Pri FIBI Europe so kot razlog za Dragićevo kandidaturo navedli njegove odlične igre na svetovnem prvenstvu v Turčiji, kjer je odločno pripomogel k uvrstitvi naše male države v četrtfinale tekmovanja. Poleg tega pa so zapisali tudi, da se je košarkar Phoenixa letos razvil v vrhunskega organizatorja igre in svojo statistiko popravil v prav vseh elementih košarkarske igre, saj je v drugi sezoni severno-ameriške profesionalne lige v povprečju dosegel 12,7 točke in 4,1 podaje na tekmo