Po naših informacijah se je nedavno izkazalo, da je Luka Koper konec aprila kupila okoli sto delnic Abanke Vipe in jih kmalu zatem odsvojila. Toda z nakupom delnic je kršila prevzemno zakonodajo, saj je Luka Koper podjetje v pretežni državni lasti in se je z njenim nakupom delež bloka podjetij pod vplivom države, ki po zakonu delujejo usklajeno, okrepil. Lastniki Abanke, ki jih obvladuje država, so bili doslej sicer oproščeni obveznosti dati prevzemno ponudbo, saj so deleže pridobili pred uveljavitvijo prevzemne zakonodaje, toda zaradi pridobitve novih delnic s strani Luke Koper morajo sedaj objaviti prevzemno ponudbo ali pa bodo ostali brez glasovalnih pravic.

Da bi zaščitili svojo naložbo, se v Zavarovalnici Triglav z Matjažem Rakovcem na čelu po trditvah naših virov pospešeno pripravljajo za prevzem Abanke. Najprej bo zavarovalnica preostalim delničarjem ponudila v podpis delničarski sporazum, s katerim se bodo podpisniki zavezali, da bodo sodelovali v konzorciju za prevzem Abanke, čeprav jim ne bo treba povečevati deleža z nakupom delnic. Triglav si bo brez dvoma prizadeval, da bi delničarski sporazum podpisalo čim več lastnikov, pričakovati pa je, da bodo k sporazumu pristopili NFD 1 ID (ki deleža zaradi preoblikovanja v vzajemni sklad ne namerava prodati), Slovenska odškodninska družba, Mobitel, Slovenijales in manjši zasebni lastniki, ki jih finančni položaj ne sili v prodajo delnic pod prisilo. Ni izključeno niti, da bi se ideji o prodaji 6,4-odstotnega deleža moral odpovedati Hit, ki je delnice želel sprva prodati Gorenjski banki.

Po naših informacijah sočasno potekajo pogovori z Luko Koper in Kapitalsko družbo, da bi Zavarovalnici Triglav pomagali zagotoviti okoli 250- do 300-milijonsko bančno garancijo (potrebno za plačilo vseh delnic, na katere se bo nanašala prevzemna ponudba) in da bi sodelovala tudi pri odkupu delnic, če se bo kateri od lastnikov odločil za prodajo.

Kot je znano, je sicer skupina lastnikov Abanke s Savo na čelu, ki skupaj obvladujejo dobrih 50 odstotkov banke, nedavno podpisala pogodbo o skupni prodaji Abanke. Toda uspeh prodaje tujemu lastniku je vprašljiv. Prodajni sporazum je namreč veljaven le do konca decembra, v tem času bi morali izbrati finančnega in pravnega svetovalca, toda resni finančni svetovalci, ki jih želi najeti Sava, so po trditvah naših virov jasno povedali, da lahko lastniki primerno kupnino dosežejo zgolj, če k prodaji pritegnejo tudi Zavarovalnico Triglav. Strateški lastniki namreč želijo kupiti najmanj 75-odstotni delež, ki jim omogoča statutarne spremembe in predčasno menjavo nadzornega sveta. Od zanimanja za Abanko jih odvrača tudi podpora, ki jo ima za stabilizacijo lastništva Abanke v slovenski lasti Zavarovalnica Triglav pri vladi, zlasti finančnemu ministru Francu Križaniču. Zaradi vprašljivega zaključka prodajnega postopka tako ni izključeno, da se ne bi kateri od prodajalcev, ki ima težave z visoko zadolženostjo, raje odločil za takojšnjo prodajo delnic, kot pa da bi vsaj pol leta čakal na izid mednarodnega razpisa za prodajo Abanke in morebitno konkurenčno prevzemno ponudbo. Ob tem sicer ne gre spregledati, da so si podpisniki prodajnega sporazuma povsem omejili razpolaganje z delnicami Abanke. Kot smo razkrili, je v prodajnem sporazumu določeno, da zadostuje, da se z izbiro finančnega in pravnega svetovalca ter samo prodajo Abanke Vipe strinjajo lastniki, ki imajo skupno 50 odstotkov delnic iz prodajnega sporazuma, torej dejansko lastniki četrtine delnic Abanke.

vesna.vukovic@dnevnik.sisuzana.rankov@dnevnik.si