Banka Koper bo 19. novembra na javni dražbi ponujala devetodstotni delež Merkurja in 6,9-odstotoni delež Cimosa. Delnice Merkurja bo razdelila v sedem različno velikih paketov z različnimi izklicnimi cenami, skupaj pa cena za 118.085 delnic Merkurja znaša 5,9 milijona evrov. Za 1.146.390 delnic Cimosa pa želi banka iztržiti 5,8 milijona evrov.

Banka Koper z javno dražbo sledi ostalim upnikom Merfina, ki so že unovčili svoja zavarovanja in postali pomembni lastniki Merkurja. Kot je banka zapisala v razpisu za javno dražbo, objavljenem v današnjem Delu, ima za zavarovanje svojih terjatev 28.826 delnic Merkurja in zastavno pravico na preostalih 89.223 delnicah Merkurja ter delnicah Cimosa, ki jih prodaja.

Banke naj bi posredno financirala menedžerski odkup Merkurja, tako da so podjetjem dajala posojila, ki so jih ta posojala naprej Merfinu. Merfin pa je za posojila zastavil svoj delež v Merkurju, ki je znašal 58,5 odstotka, in tudi delnice Cimosa, ki jih je prenesel z Merkurja.

Oktobra so prek javne dražbe svoja zavarovanja do Merfina že unovčili Iskratel, GBD in H&R ter pozneje tudi avstrijska Hypo Alpe Adria Banka International, ki naj bi posebej za to dan po preklicani prvi javni dražbi ustanovila podjetje, na katero je prenesla Merkurjeve delnice. Preknjižba je bila narejena šele v petek in odtlej je četrtinski lastnik Merkurja Ananke Handels und Beteiliguns.

Preostali lastniki Merkurja so Sava, ki ima v lasti 19 odstotkov delnic, Iskratel s 7,6 odstotka, Banka Koper, ki že ima v lasti 5,8 odstotka, Perutnina Ptuj s 4,9 in H&R s 4,5 odstotka, BGD ima 3,4 odstotka, poleg tega so še štirje manjši lastniki, ki imajo v lasti po manj kot odstotek delnic. Merfinu je ostalo še 17,8 odstotkov delnic Merkurja, vendar naj bi imel tudi te zastavljene.

Glavni akter menedžerskega odkupa Merkurja in njegov nekdanji prvi mož Bine Kordež, ki je s položaja odstopil junija, je medtem še vedno zaposlen v Merkurju in naj bi, kot smo razkrili v Dnevniku, mesečno  prejemal 13.000 evrov bruto plače, čeprav so kriminalisti zoper njega že sprožili preiskavo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj. Kordež naj ne bi želel prostovoljno oditi iz Merkurja in pričakuje odpravnino, ki je uprava ne želi izplačati.

Kordež se bo zato predvidoma danes sestal z upravo Merkurja in upraviteljem prisilne poravnave, da bi dosegli dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe, ki naj bi jo po neuradnih podatkih s Kordežem po njegovem odstopu sklenil pokojni Bojan Knuplež in naj bi opredeljevala zaposlitev za nedoločen čas z odpravnino 12 plač. Uprava medtem o pogajanjih s Kordežem ne želi govoriti, bo pa predvidoma podala pojasnila, če bo dogovor danes sklenjen.