Kot so v petek sporočili iz Kobilane Lipica, obnova strehe pomeni pomemben prispevek k ohranjanju in urejanju stavbne dediščine Lipice, izboljšala pa bo tudi varnost živali in ljudi, ki jih je dotrajana streha ogrožala.

Kompleks na Borjači je eden najbolj značilnih delov spomeniške celote Kobilarne Lipica. Gre za kompleks hlevov, ki ga sestavljajo trije trakti hlevov, zgrajenih okoli leta 1850, ki jih na zahodu zapira nekdanja jahalnica. Kompleks poleg namestitvenih hlevov in veterinarske ambulante za lastne potrebe gosti tudi t.i. porodnišnico, saj sta v njem hlev za visoko breje kobile in porodni boksi.

Projekt obnove Borjače je po pojasnilih direktorja kobilarne Tomija Rumpfa uvod v pomembne investicijske projekte urejanja stavbne dediščine, ki jih opredeljuje tudi na vladi potrjeni načrt upravljanja.

Tako bodo v začetku prihodnjega leta uredili prostore stare depandanse, v kateri bo imel svoje mesto muzej lipicanca, ki bo vrata obiskovalcem odprl spomladi 2011. Z ureditvijo prostorov muzeja in dokončanjem obnove graščine in hofa, notranjega dvorišča pri graščini, bodo v Lipici revitalizirali historično jedro, ki je nekdaj predstavljalo srce kobilarne, in ga obogatili s kulturnimi, protokolarnimi in upravnimi vsebinam.

Ob tem si v kobilarni želijo tudi celovite prenove Tržaškega drevoreda, nekdanje glavne poti v Lipico, ki je vodila neposredno v hof, a je zdaj zaradi opustitve rabe v slabem stanju.

Prihodnje leto načrtujejo več naložb v hleve, ureditev vstopnega platoja v kobilarno, pripravili bodo dokumentacijo in sprejeli odločitve glede celovite energetske in ekološke sanacije posestva. Pomemben projekt bo tudi izboljšanje infrastrukture za izvedbo konjeniških prireditev.