Stečajna upraviteljica Vegrada bo s sodelavci Vegradovim delavcem danes dopoldne v Velenju in popoldne še v Ljubljani razdelila dokumentacijo, potrebno za prijavo na zavod za zaposlovanje. Na zavodu se bodo prijavljali v prihodnjem tednu, predstavniki zavoda pa bodo delavcem dodelili točno določene termine.

Delavci bodo dobili tudi dokumentacijo, povezano s terjatvami, ki jih imajo do podjetja, tako da bodo stekli tudi postopki za uveljavljanje izplačil na Javnem jamstvenem in preživninskem skladu RS. Svobodni sindikat je od večine svojih članov v Vegradu dobil pooblastila za uveljavljanje zahtevanih izplačil na skladu, je povedal sindikalist Srečko Čater, ki pravi, da večina uveljavlja najvišji možni znesek izplačila.

Ta po pojasnilih sklada za vse pravice skupaj znaša 1930,20 evra neto, sklad pa davke in prispevke poravna ob izplačilu. Tisti delavci, ki se bodo odrekli pritožbi, lahko izplačilo iz sklada pričakujejo že v drugi polovici novembra, je povedal Čater.

Vegrad je ob stečaju zaposloval okoli 570 delavcev, predvsem delavci insolventnih hčerinskih družb pa pričakujejo tudi stečaje teh družb. Grilova je na Okrožno sodišče v Celju že podala predlog za stečaj podjetja Vegrad Inde in zaprosila za brezplačno pravno pomoč. Sodišče o tem še ni odločilo, stečajna upraviteljica pa je napovedala vložitev novih predlogov za stečaje.